A Kárpátokban már több mint egy hete keresnek egy eltűnt francia turistát

2024. január 21., 19:21

A 28 éves Charles Minard francia turista január elején önálló utazást tervezett a Kárpátokban, de eltűnt.

Amikor a férfi valószínűleg felérve a Hoverlára abbahagyta a telefonos kommunikációt barátaival, a hegyen -20 °C és -30 °C között volt a hőmérséklet, és rengeteg hó esett, akár 5 méter is. A külföldi nem jelentkezett be előre a hegyimentőknél, így az útvonala ismeretlen. Második hete nincs semmilyen kapcsolat a tapasztalt túrázóval, aki alapos felszereléssel vágott neki a Hoverla megmászásának.

Elsőként barátai kezdtek nyugtalankodni, amikor a férfi a megbeszélt időben nem jelent meg Kolozsváron a repülőtéren. Elmondásuk szerint Charles Minard 4 napot tervezett a havas Kárpátokban tölteni, és január 3-án megmászta a Hoverlát Vorohta település irányából.

A francia turistát csak január 12-én kezdték el keresni, miután Franciaország Ukrajnai Nagykövetsége a hegyimentő-szolgálathoz fordult. Azóta a viharos szél és a magas hókupacok ellenére 3 csoport járja a terepet, átfésülik a hegyeket, átvizsgálják az erdész- és egyéb kunyhókat, szondázzák a havas lejtőket. Az eltűnt személyt két megyében – Ivano-Frankivszk és Kárpátalján – keresik.

(pmg.ua/RV)