NYT: A háború és az ipart ért károk megfosztották az ukrán oligarchákat korábbi befolyásuktól

2024. január 19., 19:07

Oroszország Ukrajna elleni háborúja, amely számos ipari aktívum megsemmisüléséhez vezetett, megfosztotta az úgynevezett ukrán oligarchákat korábbi befolyásuktól és gazdagságuktól – írja az RBK – Ukrajina a The New York Times (NYT) cikkére hivatkozva.

„Az ukrán iparban véghezvitt pusztítással a háború korlátozta az úgynevezett oligarchák, a gazdaságot hosszú időn át uraló iparmágnások hatalmát, akik vagyonukat politikai befolyás vásárlására használták fel” – áll a cikkben.

Az ország leggazdagabb emberei több tízmilliárd dollárt veszítettek. Rinat Ahmetovot érte a legnagyobb kár: két mariupoli kohászati üzemet, egy avgyijivkai kokszoló üzemet, valamint számos szél- és hőerőművet veszített el. Főbb aktívumait állandóan támadják az orosz rakéták és drónok.

„A háború első évében a 20 leggazdagabb ukrán együttes vagyona több mint 20 milliárd dollárral csökkent a Forbes magazin szerint. Ahmetovot érte a legnagyobb csapás, több mint 9 milliárd dollárt veszített. Ő az egyike a háború előtti tízből megmaradt két ukrajnai milliárdosnak” – mutat a cikk.

(rbc.ua/Kárpátalja)