ENSZ: Idén 14,6 millió ukránnak lesz szüksége támogatásra

2024. január 19., 14:28 , 1193. szám

Az ENSZ szerint az Ukrajnának szánt humanitárius segély biztosításához idén mintegy 4,1 milliárd dollárra (3,75 milliárd eurónak megfelelő összegre) van szükség. Több mint 14,6 millió embernek, Ukrajna lakossága mintegy 40 százalékának lesz szüksége támogatásra – közölte a DW az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) január 9-i genfi tájékoztatására hivatkozva.

Az ENSZ az igényt azzal magyarázza, hogy Ukrajnában nap mint nap halnak meg és sérülnek meg civilek, Oroszország pedig lerombolja az emberek otthonait és a létfontosságú infrastruktúrát. Mindehhez hozzáadódik a kemény tél, az emberek az élelmiszer, víz, gyógyszer és egyéb humanitárius javak szállításától függenek.

„Ha folytatódnak a harci cselekmények, és a télen megszaporodnak az energia- és egyéb kritikus infrastruktúrák elleni támadások, a pillanatnyi humanitárius helyzet idén valószínűleg tovább romlik. [...] Tehát most minden eddiginél sürgetőbb egy nagyszabású humanitárius művelet” – hangsúlyozta az OCHA.

Az ENSZ becslései szerint mintegy 6,3 millió ukrán kényszerült külföldre menekülni a háború elől. 2023 végéig 5,9 millió Ukrajnából származó menekültet regisztráltak Európában. A menekültek szükségleteire való reagálás regionális terve, amelyet az OCHA e héten kíván nyilvánosságra hozni, 2,3 millió menekültnek és az őket befogadó helyi közösségeknek nyújtana segítséget.

(szcs/dw.com)