Már Nevetlenfalunál is akadályozzák a kamionforgalmat a román gazdák és fuvarozók

2024. január 18., 15:00

Nehézségekbe ütközik az ukrán teherautók forgalma Halmi (Holmeu)–Nevetlenfalu (Gyakove) határátkelőhelyen keresztül, mivel a román oldalon eltorlaszolták az utat – jelentette az Ukrajinszka Pravda Andrij Demcsenkóra, az Állami Határőrszolgálat szóvivőjére hivatkozva.

A szóvivő elmondása szerint a román határrendészet január 18-án tájékoztatott az útlezárásról Holmeu határátkelőhely előtt.

Az akcióban résztvevő gazdálkodók és fuvarozók blokkolják a kamionok áthaladását. Délelőtt 10 óra 30 perckor mezőgazdasági gépekkel eltorlaszolták a román–ukrán határ felé vezető utat.

„Az intézkedések okairól és becsült időtartamáról nem érkezett tájékoztatás. Az ukrán határőrök román kollégáikkal egyeztetnek a teherautók átléptetésével kapcsolatos további műveletekről.

A rendelkezésre álló információk szerint Románia területén Ukrajna irányában egyelőre nem tapasztalni jelentős tehergépjármű-sort.

Azt is meg kell jegyezni, hogy az Ukrajnából kilépő tehergépjárművek számára működik az »E-sor« a Gyakove ellenőrzőponton. Jelenleg mintegy 600 autó regisztrált benne.

A román fél ideiglenesen felfüggesztette az Ukrajnából érkező teherszállító járművek belépését, hogy megakadályozza más kategóriájú közlekedési eszközök áthaladásának blokkolását. Jelenleg az Ukrajnába tartó teherautók kiléptetése zajlik. Mindkét irányban előfordulhatnak azonban komplikációk a forgalomban.

A személygépkocsik és autóbuszok áthaladása a megszokott rend szerint történik” – közölte a szóvivő.

Korábban jelentették, hogy folytatódik a kamionforgalom akadályozása további két ukrán–román határállomáson: a Siret–Porubne és a Vicovu-de-Sus–Krasznoilszk átkelőhelyeknél a határ román oldalán.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)