Kuleba: Január végéig dönthet az amerikai Kongresszus az Ukrajnának szánt segélycsomagról

2024. január 18., 14:25

Az optimista forgatókönyv szerint az Ukrajnának szánt újabb segélycsomag amerikai Kongresszus általi jóváhagyása január végéig történhet meg – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, akit az Interfax – Ukrajina hírügynökség idéz.

Arra a kérdésre, hogy a Kongresszus meddig hagyhatja jóvá az újabb segélycsomagot Ukrajnának, mielőtt ez problémákat okozna a harctéren, Kuleba egy davosi panelbeszélgetésen kijelentette: „Az optimista forgatókönyv szerint január végére várható, ezt mondják amerikai partnereink. Mellesleg, mindannyian, függetlenül attól, hogy a washingtoni politikai spektrum melyik oldaláról valók, optimisták az eredményt illetően.”

Kuleba hangsúlyozta, hogy Ukrajna a maga részéről minden szükséges tárgyalást lefolytatott és továbbra is így fog eljárni, „de végső soron ezt a döntést az amerikai belpolitika keretei között kell meghozni”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a pénzügyi csomag jóváhagyása nagyon fontos, hiszen segíti az ukrán hadsereget, valamint Ukrajna makro-pénzügyi stabilitását.

„De ez a segély politikailag is fontos, mert egyértelmű jelzést fog küldeni, hogy az Egyesült Államok továbbra is koncentrált és elkötelezett, és ennek visszhangja lesz az egész világon. Ha nem érkezik meg a segély, annak a politikai következményei pusztítóak lesznek. Egyelőre úgy gondolom, hogy a helyzet ellenőrzés alatt áll” – mondta az ukrán külügyi tárca vezetője.

Emlékeztetett arra is, hogy a Kongresszusban a vita arról, hogy érdemes-e támogatni Ukrajnát, még 2023-ban lezárult, most pedig a déli határ kérdését tárgyalják.

„Természetesen az idő számít. Januárnak mindjárt vége, a háború folytatódik, döntéseket kell hozni” – mondta Kuleba.

Joseph Biden amerikai elnök tavaly októberben egy évre 61,4 milliárd dollár támogatást igényelt Ukrajnának a Kongresszustól, valamint 14,3 milliárd dollárt Izrael védelmének megerősítésére. Emellett Biden 13,6 milliárd dollárt kért az amerikai–mexikói határ védelmére, 7,4 milliárd dollárt egyéb nemzetbiztonsági prioritásokra. Az amerikai elnök összesen 106,7 milliárd dollár összegű kiegészítő finanszírozás jóváhagyását kérte a törvényhozóktól.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)