Demcsenko: A határőrök kérhetik a férfiaktól a TTSZTK dokumentumait a halasztásról

2024. január 16., 17:29 , 1193. szám

Az Állami Határőrszolgálat (DPSZU) munkatársai a határ­átlépéshez jogosultak kérni a hadkötelesektől a Területi Toborzó és Szociális Ellátási Központ (TTSZTK) dokumentumait a behívás alóli halasztásra vonatkozó bejegyzéssel – jelentette ki az országos hírtelevíziók közös műsorfolyamában Andrij Demcsenko, a DPSZU szóvivője, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„A határőrök a határátlépésre vonatkozó törvények, ezen belül a hadiállapot idején érvényes szabályok keretein belül járnak el... Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy nőtt a határátlépési kísérletek száma hamisított okmányok segítségével, vagy amikor a személy utazásának célja nem felel meg a határátlépésre feljogosító normának...

A határőrök figyelembe veszik [...], hogy az emberek meglehetősen gyakran használnak hamisítványokat és meghamisított okmányokat (az illegális határátlépéshez – IF-U), és alaposan ellenőrzik a kiutazás jogalapját, egyebek közt joguk van követelni a férfiaktól a területi toborzóközpont dokumentumait, a katonai nyilvántartási okmányokat, amelyekben többek között szerepel a bejegyzés a behívás alóli halasztás megadásáról” – mondta el a szóvivő.

Demcsenko azt tanácsolta a hadköteleseknek, hogy frissítsék adataikat a TTSZTK-ban és a katonai nyilvántartási dokumentumokban, hogy élhessenek a határátlépés lehetőségével. Ezenkívül rendelkezniük kell a behívás alóli halasztásra vonatkozó bejegyzéssel.

A szóvivő hozzátette: a hadiállapot ideje alatt a rendfenntartók több mint 530 olyan bűnözői csoportot lepleztek le, amelyek segítették a férfiak külföldre jutását, többek között okirat-hamisítással.

(ntk/interfax.com.ua)