Biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Ukrajna és Nagy-Britannia

2024. január 16., 12:23 , 1193. szám

Január 12-én, pénteken Kijev vendége volt Rishi Sunak brit miniszterelnök.

„Azért vagyok Ukrajnában, hogy átadjak egy egyszerű üzenetet: a támogatásunk nem gyengülhet, és nem is fog. Minden ukránnak: Nagy-Britannia veletek van – addig, ameddig kell” – írta a brit kormányfő ez alkalomból az X közösségi oldalon.

Sunakot a Mariinszkij palotában fogadta Volodimir Zelenszkij elnök. Megbeszélésük után a felek aláírták a Megállapodás a biztonság területén való együttműködésről Ukrajna, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága között című dokumentumot. A megállapodás egyebek mellett előirányozza a hírszerzési adatok cseréjét, orvosok és katonák képzését, valamint a védelmi-ipari együttműködést.

Ez az egyezmény az első biztonsági szerződés, amely a tavaly júliusi vilniusi NATO-csúcson Ukrajna, a G7 csoport országai és a hozzájuk csatlakozott államok között létrejött megállapodások alapján született, hangzott el.

„Ha 1991-ben ilyen garanciákat sikerült volna elérni, többek között Nagy-Britanniával, akkor a háború nem kezdődött volna el” – adott hangot meggyőződésének a dokumentum aláírása után Volodimir Zelenszkij elnök, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

Rishi Sunak is kitért rá, hogy a pénteken aláírt dokumentum „az első az Ukrajna által aláírt biztonsági biztosítékok közül”. A brit miniszterelnök emlékeztetett, hogy ugyancsak Nagy-Britannia volt az, amely elsőként látta el Ukrajnát fegyverekkel, harckocsikkal, nagy hatótávolságú rakétákkal stb.

A két ország vezetői arról is beszámoltak, hogy a megállapodás időtartama tíz év, hosszabbítási lehetőséggel. Ha azonban Ukrajna a határidő lejárta előtt csatlakozik a NATO-hoz, a szerződésben foglalt kötelezettségek megszűnnek, illetve beépülnek a NATO rendszerébe.

Rishi Sunak az ukrán fővárosban jelentette be, hogy Nagy-Britannia 2024-ben 2,5 milliárd font értékben nyújt katonai segélyt Ukrajnának, ami 200 millió fonttal több, mint az előző két évben – írja a BBC News Ukrajina. A pénz egy részét (200 millió fontot) a tervek szerint az Ukrajna számára fontos drónok vásárlására és gyártására költik, köztük felderítő, támadó és tengeri drónokra. Ezenkívül nagy hatótávolságú rakéták, légvédelmi rendszerek és tüzérségi lövedékek szállításáról is szó van.

(zzz/eurointegration.com.ua/bbc.com)