NATO-tisztviselő: Elhúzódó háborúra számítunk

2024. január 13., 18:41

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború még sokáig tarthat, talán 2025-ben sem ér véget – jelentette ki Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese a Digi24 román tévécsatorna péntek esti műsorában, amelyet az UNIAN hírügynökség idéz.

Mint fogalmazott, „meglehet, túlságosan eltöltött bennünket a lelkesedés és az optimizmus az ukrán offenzíva tavaly tavaszi kezdetekor”, és „egy elhúzódó háborúra való felkészülésre” szólított fel.

„Arra szólítok fel, hogy készüljünk hosszú háborúra, ez folytatódni fog. Ez (a háború befejezése – a szerk.) nem fog megtörténni 2024-ben, talán még 2025-ben sem. Sehol nem látjuk a katonai képességet a döntő győzelem kivívására ilyen vagy olyan módon. Elhúzódó háborúra számítunk kis offenzívákkal, ellentámadásokkal, területek meghódításával és elvesztésével. Támogatásunkkal az ukránoknak sikerült visszaszerezniük az oroszok által eredetileg elfoglalt terület 50%-át. Ez nem kis dolog” – mondta Geoană.

Kijelentette azt is, hogy „semmilyen körülmények között sem tudjuk elfogadni Oroszország visszatérését a román határhoz”.

„Arra kérem önöket, hogy ne essenek a másik végletbe, a túlzott pesszimizmusba, mert Ukrajnának elegendő forrása van a háború folytatásához és a siker eléréséhez” – tette hozzá.

(unian.ua/Kárpátalja)