The New York Times: Az ukránok belefáradtak a telemaratonba

2024. január 12., 15:26 , 1192. szám

A The New York Times (NYT), az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb kiadványa arról számolt be nemrég, hogy az ukránok belefáradtak a Jedini noviniba (Єдині новини), az országos hírtelevíziók közös műsorfolyamába – írja az Ukrajinszka Pravda ismertetve az amerikai kiadvány Ez állami propaganda: Az ukránok kerülik a TV-híradókat a háború elhúzódásával címmel megjelent cikkét.

„A 2022-es teljes körű orosz invázió első napjai óta Ukrajna lakossága egyetlen televíziós hírforráshoz férhetett hozzá: egy egész napos adáshoz, amely teli van az orosz állásokat felrobbantó ukrán harckocsikat, a frontvonal közelében dolgozó medikusokat és a külföldön támogatást gyűjtő politikai vezetőket ábrázoló képekkel.

Az Egyesített Hírek Telemaraton (Телемарафон об’єднаних новин) program az ukrajnai információs háború fő eszközévé vált, s az abban rendszeresen fellépő kormánytisztviselők nagyra értékelik az orosz dezinformáció elleni küzdelemben és a harci szellem fenntartásában játszott szerepét.

[...] De majdnem két évnyi háború után az ukránok belefáradtak a telemaratonba. Amit egykor kulcsfontosságú eszköznek tartottak az ország összefogására, azt ma egyre többször csak a kormány szócsövének csúfolják.

A nézők panaszkodnak, hogy a műsor gyakran túl rózsás képet fest a háborúról, elhallgatja a fronton zajló nyugtalanító fejleményeket és Ukrajna támogatásának csökkenését a Nyugat részéről, és – végső soron –, nem készíti fel a polgárokat az elhúzódó háborúra” – írja az amerikai kiadvány.

A NYT rámutat, hogy a telemaraton iránti bizalom és a műsor nézettsége jelentősen esett. A szakértők, akikkel a cikk szerzői beszéltek, ezt a fronton kialakult helyzet miatti csalódás jelének tartják. A hírműsor helyett sok néző a népszerű valóságshow-k és szórakoztató műsorok nézésével tölti idejét – állítja a kiadvány.

Olekszandr Bohuckij, a projektben részt vevő StarLightMedia médiacsoport vezérigazgatója szerint a telemaratont hivatalos elnöki rendelettel vezették be, s 40%-ban a kormány finanszírozza. Néhány médiaszakértő és újságíró a NYT-nek nyilatkozva elmondta, hogy Olekszandr Tkacsenko volt kulturális és információpolitikai miniszter is részt vett a hírek tálalásának koordinálásáról rendezett megbeszéléseken.

„További aggodalomra ad okot, hogy a telemaraton Zelenszkij PR-akciójává változott, aki továbbra is a legmegbízhatóbbnak tartott politikai személyiség Ukrajnában, de akinek az elmúlt hónapokban csökkent a támogatottsága” – írta a NYT.

Szvitlana Osztapa, a Detektor Média kiadvány főszerkesztő-helyettese rámutatott, hogy 2022 márciusában a telemaraton közönsége a teljes ukrajnai nézőszám 40 százalékát tette ki. 2022 végére azonban a nézettség a tévénéző közönség 14 százalékára zsugorodott. Mára, szavai szerint, ez az arány 10 százalékra csökkent.

Sok néző úgy véli, írja a kiadvány, hogy az orosz megszállás veszélyének csökkenésével egyre túlzóbb a műsor hazafias felhangja.

(zzz/pravda.com.ua)