Dnyipróban őrizetbe vettek egy bandát, amely 50 embert tartott rabszolgaságban

2024. január 12., 11:50

Dnyipróban a rendfenntartók őrizetbe vettek négy bűnözőt, akik ötven embert tartottak rabszolgaságban – jelentette a korrespondent.net a Főügyészi Hivatal sajtószolgálata nyomán.

Tájékoztatásuk szerint a négy dnyiprói lakos jogsértő módon toborzott polgárokat, akiket munkára kényszerítettek. A csoport tagjai a pályaudvarokon belső menekülteket és szociálisan kiszolgáltatott polgárokat szólítottak meg, akiknek nem volt állandó lakóhelyük.

Meghívták őket az úgynevezett „rehabilitációs központba”, amely egy civil szervezet leple alatt működött. Ingyenes lakhatást, étkezést és munkalehetőséget ígértek.

Ehelyett az embereket egy olyan épületben helyezték el, ahol nem voltak megfelelőek a körülmények, s nehéz mezőgazdasági és építőipari munkákat kellett végezniük ingyen.

A gyanúsítottak elvették a polgároktól irataikat és kommunikációs eszközeiket. Ha a beszervezettek megpróbálták elhagyni a fogvatartási helyet, a csoport tagjai pszichológiai nyomást gyakoroltak rájuk, és erőszakkal fenyegetőztek.

A házkutatás során 50 ember tartózkodott az épületben, őket szabadon engedték. Feljegyzéseket, telefonokat, gépkocsikat foglaltak le.

Az elkövetőket munkaerő-kizsákmányolás céljából történő toborzással és áttelepítéssel gyanúsítják. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték. Akár 12 év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

(korrespondent.net/Kárpátalja)