Smihal: A hideg miatt Ukrajnában növekszik az áramfogyasztás, ami növeli a balesetek kockázatát

2024. január 11., 08:12

A hőmérséklet csökkenése miatt az áramfogyasztás rohamosan növekszik, ami növeli a rendszerben bekövetkező balesetek kockázatát – jelentette ki a kormány mai ülésén Denisz Smihal miniszterelnök, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„A legutóbbi támadások nem okoztak jelentős károkat az ukrán energiarendszerben. A helyzet ellenőrzött, van szilárdsági tartalék, ütemezett kikapcsolások nem várhatók. De az alacsony hőmérséklet miatt az áramfogyasztás rohamosan nő. A ma reggeli állapot szerint 6%-kal haladta meg a tegnapi mutatókat. A pótlólagos terhelések növelik a balesetek kockázatát” – közölte Smihal.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az országnak minden ukrán részéről szüksége van a takarékoskodásra szolidaritásból.

Ezért a nagy hidegek idején az energetikusok felszólítják a polgárokat, hogy csökkentsék a fogyasztást a nagy teljesítményű elektromos készülékek kikapcsolásával, a vállalkozások pedig a hirdetőtáblák, cégtáblák és kirakatok áramtalanításával takarékoskodhatnak.

„Ez 200-400 MW megtakarítását teszi lehetővé, ami több hőgeneráló egységnek felel meg. Erre pedig jelenleg nagy szüksége van energiarendszerünknek” – hangsúlyozta Smihal.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)