Felmérés: Az ukránok 75%-a nem bízik Porosenkóban

2024. január 11., 09:21

Petro Porosenko, Olekszij Aresztovics és Julija Timosenko vezeti a politikusok népszerűtlenségi rangsorát a 2023-as eredmények alapján – jelentette az RBK – Ukrajina az Active Group december végi szociológiai felmérésére hivatkozva, melyet az Interfax – Ukrajina hírügynökség sajtóközpontjában ismertettek kedden.

A felmérés eredményei szerint az ukránok 75,7%-a inkább nem, vagy egyáltalán nem bízik Petro Porosenkóban. A válaszadók mindössze 5,2%-a bízik teljes mértékben az Európai Szolidaritás párt vezetőjében.

Emellett az ukránok 70%-a Ukrajna számára károsnak nevezte Petro Porosenko tevékenységét. A válaszadók további 41%-a úgy gondolja, hogy erkölcsi tulajdonságai a legkevésbé felelnek meg a modern Ukrajna számára, és csak a válaszadók 6,5%-ának volt ezzel ellentétes a véleménye.

Olekszij Aresztovicsban 14,4% inkább nem bízik, 55,5% pedig egyáltalán nem bízik, míg Julija Timosenko esetében ezek a mutatók 29%, illetve 55,1%.

Ami a felmérés élmezőnyét illeti, a szociológusok által vizsgált politikusok közül jelenleg Volodimir Zelenszkij iránt a legnagyobb a bizalom az ukránok körében. 2023 decemberének végén a válaszadók több mint 71%-a bízott benne (teljesen megbízott – 37%, inkább megbízott – 34,3%).

A második helyen Mihajlo Fedorov digitális átalakítási miniszter áll. A válaszadók 35,2%-a inkább, 20,9%-a teljes mértékben bízik benne.

(rbc.ua/Kárpátalja)