Kijevbe látogatott a japán külügyminiszter

2024. január 10., 08:22 , 1192. szám

Január 7-én előre be nem jelentett látogatásra Ukrajnába érkezett Yoko Kamikawa japán külügyminiszter. Tárcájának sajtószolgálata jelentette, hogy a kormánytisztviselő vonattal érkezett Varsóból Ukrajna fővárosába – közölte a DW.

A japán külügyminiszter látogatásának célja, hogy az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával folytatott megbeszélésen hangsúlyozza a japán kormány álláspontjának változatlanságát, ami Ukrajna támogatását és az országnak nyújtott segítséget illeti a „jelenlegi nehéz nemzetközi helyzetben” – hangsúlyozták Tokióban. Emellett Kamikawa és Kuleba megvitatta a tartós béke elérését célzó erőfeszítéseket.

Japán 37 millió dollárral járul hozzá a NATO alapjához, amelyből pilóta nélküli repülő szerkezeteket érzékelő rendszereket vásárolnak Ukrajna számára – hangzott el a külügyminiszterek megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatón. A japán tárcavezető egyben elítélte Oroszország Ukrajna elleni rakéta- és dróntámadásait, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Kamikawa jelezte, öt mobil gázturbinás generátort és hét transzformátort szállítottak Ukrajnába Japán támogatásával, hogy segítsenek átvészelni a kemény ukrajnai telet.

(hk/dw.com)