Idő előtt távozik az ET elnöke

2024. január 10., 08:50 , 1192. szám

Charles Michel, az Euró­pai Tanács (ET) elnöke úgy döntött, indul az európai parlamenti választásokon, ezért idő előtt távozik posztjáról. A politikus ezt a belga médiának adott interjújában jelentette be – írta meg a BBC News Ukrajina a hét végén.

„Úgy döntöttem, hogy indulok a 2024-es európai parlamenti választásokon. Ha megválasztanak, elfoglalom a helyem. Az Euró­pai Tanács június végéig, július elejéig dönthet és nevezheti meg az utódomat” – mondta Michel, aki 2019 óta van hivatalban.

Ez az első alkalom, hogy az ET hivatalban lévő elnöke indul az európai parlamenti választásokon, és egyben az első alkalom, hogy idő előtt elhagyja posztját.

Jogilag ez lehetséges, de Michel döntése pótlólagos nyomást gyakorol az európai vezetőkre, akiknek általában több idejük van megállapodni az EU vezető pozícióinak elosztásáról – mutat rá a portál, emlékeztetve, hogy júniusban kerül sor az európai parlamenti választásokra.

Ha nem találják meg Michel utódját, ideiglenesen Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezeti majd az Európai Tanács üléseit, vagyis látja el az ET elnökének hagyományos teendőit, miután országa júliusban átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – írja a Politico.

Az EU Tanácsának soros elnökségét a tagállamok látják el, félévente váltva egymást a 2030-ig előre meghatározott rendben.

(szcs/bbc.com/politico.eu)