Holnap tárgyalja a parlament a mozgósításról szóló törvényjavaslatot

2024. január 10., 17:00

Ukrajna Legfelső Tanácsa holnap, január 11-én tárgyalja első olvasatban a mozgósításról szóló törvényjavaslatot. A dokumentumot a parlament Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának javaslataival együtt fogják megvizsgálni – jelentette az RBK – Ukrajina Jaroszlav Zseleznyak és Olekszij Honcsarenko képviselők Telegram-bejegyzéseire hivatkozva.

Mindkét parlamenti képviselő jelezte, hogy David Arahamija, a Nép Szolgája frakcióvezetője jelentette be a mozgósításról szóló törvényjavaslat tárgyalásának megkezdését az ülésteremben. A képviselők hangsúlyozzák: ez nem jelenti azt, hogy a törvénytervezetet abban a formában fogadják el, ahogyan azt a Rada elé terjesztették. A dokumentumot a második olvasat előtt véglegesítésre küldik.

A portál emlékeztet, hogy december végén a miniszteri kabinet benyújtotta a Legfelső Tanácsnak a mozgósításról szóló törvénytervezetet, amely a végrehajtás rendjének részleges módosítását javasolja. A javaslatot az illetékes Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottság a Védelmi Minisztérium és a fegyveres erők vezérkarának képviselőivel közösen tárgyalta a napokban.

Amint Jehor Csernyev, a bizottság elnökhelyettese megjegyezte, a dokumentumban sok a vitás kérdés. Ezek többek között a mozgósítás alól kibújókra vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatosak. Csernyev arról is beszámolt, hogy a parlamentben javasolják az idézések e-mailben történő kézbesítésére és a lakosság bizonyos kategóriái esetében a halasztás megítélésére vonatkozó szabályok módosítását.

(rbc.ua/Kárpátalja)