„Úgyis mindannyian meghalunk” – Zaluzsnij reagált állományon kívüli tanácsadójának felháborodást kiváltó szavaira

2024. január 4., 15:28 , 1191. szám

Állományon kívüli tanácsadójának a mozgósítással kapcsolatos, felháborodást kiváltó nyilatkozata után Valerij Zaluzsnij lemondott az önkéntes segítőkről. Az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) főparancsnoka hangsúlyozta, hogy az asszisztensek, tanácsadók szavai nem tükrözik álláspontját – írja a DW.

„Tudatom, hogy 2023. december 28-tól nincsenek állományon kívüli asszisztenseim-tanácsadóim” – közölte a tábornok december 29-én a Telegramon.

Zaluzsnij bejelentésének hátterében Alla Martinyuknak, a Jövő Védelme Alapítvány létrehozójának december 28-án az Island TV YouTube-csatornán elhangzott nyilatkozata áll, akit „a ZSZU főparancsnokának állományon kívüli asszisztenseként, tanácsadójaként” szerepeltettek.

A műsorban a mozgósításról szólva Martinyuk azt tanácsolta az anyáknak, hogy ne dramatizálják az idézések kézbesítését gyermekeiknek.

„Nincs szükség erre a hisztériára. Hinni kell, hogy a fiuk valóban hős, a nemzet színe-virága. Úgyis mindannyian meghalunk, egyikünk sem örökkévaló. De még ha így történik is, sokkal jobb méltósággal elhagyni ezt az életet, mint úgy, hogy rád esik egy tégla, vagy elüt egy autó, amikor az utcán jársz” – mondta.

Miután szavai felháborodást váltottak ki a nézőkből, külön videót tett közzé az Instagramon, melyben igyekezett megmagyarázni kijelentését: „Semmi esetre sem arra biztattam a szülőket, hogy küldjék halálba a gyermekeiket. Úgy értettem, hogy nem kell rosszra gondolni, hogy biztosan minden rendben lesz.”

Zaluzsnij ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az állományon kívüli tanácsadók szavai nem tükrözik álláspontját.

„Az állományon kívüli asszisztenseknek nem volt felhatalmazásuk arra, hogy a ZSZU főparancsnoka nevében nyilvánosan kommentáljanak bármilyen kérdést, kizárólag a saját véleményüknek adtak hangot” – jegyezte meg.                        

(pszv/dw.com)