Kornyijenko: Kompromisszum születhet a mozgósítási törvénnyel kapcsolatban

2024. január 4., 09:55 , 1191. szám

A mozgósításról szóló törvénytervezetről az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának, a parlamenti szakbizottságok képviselőinek és a Pénzügyminisztériumnak kell egyeztetnie – vélte Olekszandr Kornyijenko, a Legfelső Tanács elnökének első helyettese a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálatának adott interjújában. Szerinte kompromisszumos megoldás várható a dokumentummal kapcsolatban.

„Megjósolhatom, hogy lesz valamilyen kompromisszumos változat. Nem tudom, miben születik kompromisszum, de minden bizonnyal eltér attól (a dokumentum végső változata – a szerk.), amit a kormány beterjesztett” – jegyezte meg Kornyijenko.

A tisztségviselő szerint számos kérdés merül fel a mozgósítás anyagi forrásainak biztosítása kapcsán.

„Nálunk a hadsereg finanszírozása kizárólag az adókból történik... A kormány törvénytervezetében javasolt bizonyos eljárásokkal csökkenthetjük az adóbevételt. Így azt kapjuk, hogy látszólag megoldunk egy problémát: növeljük a behívhatók számát... Másfelől viszont csökkentjük az adóalapot. Mert akkor az emberek az árnyékba (az árnyékgazdaságba – a szerk.) mennek” – mutatott rá a képviselő.

Hozzátette, kockázatot jelenthet, ha a behívás alól kibújókat érintő korlátozások „menedzselését” egyedül a területi toborzási és szociális támogatási központok kezében összpontosítják: „Számomra úgy tűnik, ez elég nagy kockázat. Könnyű valamit egy kézben összegyűjteni. Nem számít, kinek a keze ez.”

A Miniszteri Kabinet december 25-én nyújtotta be a Legfelső Tanácsban a mozgósításról szóló törvénytervezetet. A javasolt módosítások között szerepel többek között a hadkötelesség korhatárának 27-ről 25 évre csökkentése, lehetővé tennék a mozgósítás alól kibújó személyek felvételét az adósok nyilvántartásába, megszüntetnék a III. rokkantsági csoportba tartozó fogyatékossággal élő személyek halasztását a mozgósítás alól.

(szcs/radiosvoboda.org)