Kannabisz a karácsonyfa alá

2024. január 4., 09:00 , 1191. szám

December 21-én a Legfelső Tanács második olvasatban is megszavazta a 7 457. sz. törvényt, amely legalizálja az orvosi kannabiszt Ukrajnában. A kérdésről évek óta vitáztak, a szavazást pedig éjszakába nyúló disputa előzte meg a parlamentben – írja összeállításában a BBC News Ukrajina.

A jogszabály fél évvel azután léphet hatályba, hogy az elnök aláírta. A visszaszámlálás azonban még nem indulhatott meg, mivel az ellenzék a törvény visszahívását kezdeményező indítvánnyal késlelteti, hogy a dokumentum az államfő elé kerüljön.

A Rada egyaránt engedélyezte a kannabiszalapú gyógyszerek gyártását és behozatalát, továbbá a nyersanyag importját és a növény termesztését Ukrajnában gyógyszergyártás céljaira – közölte Mihajlo Raduckij, a Legfelső Tanács Nemzeti Egészség, Egészségügyi Ellátási és Egészségbiztosítási Bizottságának elnöke.

Az orvosi kannabisz alapú gyógyszerek az onkológiai megbetegedések mellett krónikus fájdalom, epilepszia, étvágytalanság, poszt­traumás szindróma, az immunrendszer betegségei, ízületi gyulladás és reuma, asztma, az Alzheimer- és Parkinson-kór, valamint sok más súlyos betegség kezelésére lesznek alkalmazhatók. A marihuána „rekreációs” célú forgalmazása azonban változatlanul tilos lesz.

A törvény elfogadása után az Egészségügyi Minisztériumnak jóvá kell még hagynia a protokollokat az orvosi kannabisz alkalmazására az egyes betegségekben szenvedők kezelésében. Raduckij szerint azonban ehhez lényegében csak le kell majd fordítani az EU-tagállamok vagy az USA már létező dokumentumait.

Az összes szükséges eljárás lefolytatása után ezeket a készítményeket csak elektronikus recept alapján lehet majd beszerezni – mutat rá a honatya. A gyógyszereket az orvosnak kell felírnia bizonyos tünetek, mutatók, állapotok esetén. A betegek csak a megfelelő engedélyekkel és tárolási feltételekkel rendelkező gyógyszertárakban juthatnak hozzá e készítményekhez, s csak a receptben meghatározott mennyiségben szállíthatják és tarthatják maguknál.

A politikusok egyben arról biztosítanak, hogy a Nemzeti Rendőrség és az Állami Gyógyszer- és Kábítószer-felügyeleti Szolgálat szigorúan ellenőrizni fogja az orvosi kannabisz felhasználását. A rendőrség és a Belügyminisztérium módosítja a vonatkozó kormányrendeletet a kender termesztésének és a gyógyszerek előállításának engedélyezése érdekében, az Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztérium pedig kidolgozza az orvosi kannabisz termelőinek nyilvántartását. A gyógyszerek előállításának minden szakaszát ellenőrizni fogják – mutatnak rá a törvény szerzői. Jevhenyija Kravcsuk képviselő szerint minden bokor egyedi kódot kap, hogy nyomon lehessen követni a növények útját egészen a páciensekig.

Becslések szerint Oroszország teljes körű inváziója előtt több mint 2 millió betegnek lett volna szüksége kannabiszalapú készítményekre. De a háború miatt ez a szám legalább 6 millióra emelkedik, többek között a sebesült katonák és civilek révén.

Az ellenzéki Európai Szolidaritás (JSZ) párt képviselői nem szavazták meg a törvényt és az átdolgozását követelték. Szerintük a jogszabály jelen formájában aligha változtat a helyzeten a betegek szempontjából.

„A törvény nem fog működni, és nem segít a betegeken. Egyes jogszabályi normák engedélyezik a kannabisztermékek terápiás célú használatát, de vannak más normák, amelyek tiltják. Ez a törvény azért született, hogy a nyugati cégek termeszthessenek itt, nem mindig kellő ellenőrzés alatt, kivitelre szánt termékeket. Ennek a törvénynek semmi köze a PTSD-ben szenvedők kezeléséhez” – jelentette ki a szavazás után Mikola Knyazsickij képviselő (JSZ frakció) Olekszij Honcsarenko képviselő élő TikTok-adásában.

A törvény egyik szerzője, Olha Sztefanisina képviselő (Hang frakció) viszont politikai manipulációnak nevezte az efféle megjegyzéseket. Szerinte a JSZ önös megfontolásokból nem szavazta meg a törvényt, állításaik nem felelnek mg a valóságnak.

(pszv/bbc.com)