Zelenszkij elnök beszélt a pápával

2024. január 3., 18:08 , 1191. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök december 28-án telefonon beszélt Ferenc pápával, s megköszönte, hogy az egyházfő köszöntötte az ukránokat karácsonykor és igazságos békét kívánt – jelentette a DW.

„Megbeszéltük a »békeformula« kapcsán végzett közös munkánkat. Több mint 80 állam vesz már részt a folyamatban a képviselői szintjén. Lesz még több is. Hálás vagyok a Vatikánnak munkánk támogatásáért” – mondta az elnök hagyományos esti videóüzenetében.

Zelenszkij még december 19-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a békeformulának szentelt következő tanácsadói szintű találkozó Davosban lesz. A svájci média szerint az a terv, hogy január 14-én kerül sor az egyeztetésre, a január 15–17-i Világgazdasági Fórum megnyitójának előestéjén.

Az elnök közölte, ezt követően Ukrajna azon fog dolgozni, hogy megszervezze a témának szentelt állam- és kormányfői szintű csúcstalálkozót.

Ferenc pápa többször szólított már fel a békére Ukrajnában, tavaly április végén pedig bejelentette, hogy a Vatikán részt vesz egy titkos békefenntartó misszióban, hogy megpróbálja lezárni a háborút.

A DW emlékeztet, Zelenszkij tavaly májusban, azt követően, hogy személyesen találkozott a pápával, megjegyezte, hogy „minden tiszteletünk Őszentségéé, de nincs szükségünk közvetítőkre”. A Vatikán azonban nem hagyott fel béketeremtő erőfeszítéseivel, s különmegbízottat küldött Kijevbe és Moszkvába Matteo Zuppi bíboros személyében.

A pápa megbízottja e találkozókon megvitatta a „humanitárius együttműködést az ukrán békeformula végrehajtása keretében”. Később Zelenszkij megerősítette, hogy a Vatikán megpróbál segíteni az Oroszországba deportált ukrán gyerekek visszatérésében.

(pszv/dw.com)