Határhelyzet: A külföldre utazó férfiaknak rendelkezniük kell a TTSZTK okmányával

2024. január 3., 19:23 , 1191. szám

Az elmúlt napokban olyan híradások, panaszok jelentek meg az interneten, melyek szerint a korábban a határt akadálytalanul átlépő férfiakat – például a sokgyermekeseket vagy fogyatékossággal élőket – nem engedték külföldre, ha nem rendelkeztek a területi toborzó és szociális támogató központok (TTSZTK) okmányával – írta december 31-én a BBC News Ukrajina.

Andrij Demcsenko, az Állami Határőrszolgálat szóvivője a portál megkeresésére kifejtette, hogy összességében nem változtak a 18 és 60 év közötti férfiak határátlépésének szabályai.

A polgárok azon kategóriái, amelyekre nem vonatkozik a határátlépési tilalom, változatlanok maradtak, de az iratokat körültekintőbben ellenőrizhetik kilépéskor.

„Vannak szabályai a határ­átlépésnek, azok változatlanok – magyarázta. – Az ellenőrzés fokozásáról van szó, tekintettel arra, hogy gyakoribbá vált a hamisítványok felhasználása.”

Szerinte a határőr belátása szerint jogosult a szokásos okmánycsomagon túlmenően olyan, a TTSZTK-tól származó, a katonai nyilvántartásba vételt igazoló okmányokat is kérni, amelyek megerősítik, hogy a kilépésre jelentkező személy valóban halasztást kapott, vagy mentesül a behívás alól.

„Ez lehet a TTSZTK jegyzőkönyvének kivonata a halasztásról szóló határozatról, vagy a halasztásra vonatkozó bejegyzés a katonai nyilvántartó dokumentumokban” – tette hozzá Demcsenko.

A DW január 1-jei tudósítása szerint 2023 utolsó napján hatalmas sorok alakultak ki Ukrajna határain a fokozott okmányellenőrzés miatt.

Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberjogi biztosa levélben fordult az Állami Határőrszolgálathoz, hogy adjon tájékoztatást arról, milyen dokumentumokat ellenőriznek, és milyen alapon kérik azokat.

„Ukrajna Alkotmánya rögzíti: mindenki számára, aki legálisan tartózkodik Ukrajna területén, garantált a szabad mozgás, a szabad lakóhelyválasztás, a jog, hogy szabadon elhagyja Ukrajna területét, a törvényben meghatározott korlátozások kivételével” – hangsúlyozta az ombudsman a Telegramon.

Hozzátette azt is, hogy „senki nem kényszeríthető arra, amit a törvény nem ír elő”, az állami szervek, tisztségviselők pedig kötelesek hatáskörükön belül eljárni.

Lubinec is azzal indokolta levele megírását, hogy december 31-én hatalmas sorok alakultak ki egyes határátkelőhelyeken. „Vannak, akik egy napnál tovább állnak” – írta.

(hk/bbc.com/dw.com)