Kimagasló elismerésben részesítették a beregszászi színházat

2023. december 18., 13:16 , 1190. szám

Magyar Örökség Díjban részesült a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. A kitüntetést a Magyar Örökség és Európa Egyesület döntése alapján adták át a nívós Ráday Házban, Budapesten.

A díjat a társulat nevében Sin Edina megbízott igazgató vette át. A kitüntetett laudációját Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésztől hallhatták a jelenlévők.

A kitüntetésre válaszolva Vidnyánszky Attila színház­igazgató elmondta, hogy a beregszászi magyar teátrum már első percétől úgy működik, hogy a színházfunkciók mellett megtartó erőt és szolgálatot is képvisel. „Elsődleges célunk a kárpátaljai magyarság szolgálata, hisz az otthon élő magyarok azok, akik megszűrtek és eltartanak bennünket, valamint az előadások alatt egy közösséggé forr a színház tagjainak közreműködésével” – nyilatkozta Vidnyánszky Attila. Véleménye szerint az így eggyé vált társaság együtt adja a részét egy nagyobb magyar hazának, egy csodálatos nemzetnek: hiába vannak határok, egy nyelvet beszélünk és egy közös vérkeringés részei vagyunk mi, magyarok mindannyian. „Természetesen rendkívül örülünk, hogy a küzdelmek között végzett munkánkat elismerik, díjazzák: ezáltal mindannyiunk munkája került megkoronázásra” – zárta szavait Vidnyánszky Attila színházigazgató.

Sin Edina, a beregszászi színház megbízott igazgatója elmondása szerint ez az elismerés annak a jele, hogy a színház jó úton jár, és érdemes folytatni a munkát még a háborús helyzet ellenére is, azt a küzdelmes munkát, amit a kárpátaljai magyar színjátszás megteremtéséért és megőrzéséért kifejtettek az elődeik „S természetesen tesznek a mai napon is a színház jelenlegi munkatársai, hiszen 30 évvel ezelőtt Vidnyánszky Attila vezetésével egy maroknyi csapat látott neki, hogy Kárpátalján megteremtsék a színházi életet” – nyilatkozta Sin Edina megbízott színházigazgató.

A társulat nevében megszólaló Fornosi-Domáreckájá Júlia véleménye szerint a nívós kitüntetés egy rendkívül megható igazolása a beregszászi színház egész létének. „A legfontosabb talán az, hogy volt kinek odaítélni ezt a díjat, hisz a beregszászi színház sosem csak egy épület vagy egyszerű teátrum volt: mindig többet képviselt annál” – mondta a színésznő. Elmondása szerint boldognak érzi magát, hogy úgymond belenevelődött a színház világába, továbbá saját feladatának és küldetésének is tartja azt, hogy hozzájáruljon a színház további munkájához: maradjon fenn a megszokott folytonosság, és legyen kinek továbbadni a stafétát.

„Nagyon büszke vagyok az egész társulatra” – kezdte mondandóját Cséke Adrienn Johanna fiatal színésznő, majd úgy folytatta: „hisz teljes mértékben megérdemelték”. Úgy gondolja, hogy a díj egyfajta megerősítés számukra – a fiatalabb színészgeneráció számára –, akik mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobban felnőjenek a feladathoz.

A Magyar Örökség és Európa Egyesület – melyet a polgárok szabad akaratából hoztak létre – küldetése a magyar értékek bemutatása a jelen számára, valamint azok megőrzése az utókornak. A 1995-ben alapított Magyar Örökség Díj a világ magyarságának szellemi becsületrendje, elismerve ezzel a magyarság erkölcsi és szellemi teljesítményét, és erősítve a nemzeti összetartozás érzését.

Az állampolgári javaslatok, melyek ma már sok folyóméternyi polcot töltenek meg, bekerülnek az Ezüstkönyvbe, míg a kitüntetettek neveit az Aranykönyv őrzi. Amikor ezek betelnek, a dokumentumok a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek. A díjakat évente négyszer adják át, a tavaszi és őszi nap-éj egyenlőség, valamint a nyári és téli napforduló időpontjaihoz kötődve, mindig a legközelebbi szombaton. Minden alkalommal hét díjat osztanak ki.

A kitüntetettek között olyan személyek, közösségek és kevésbé ismert, de saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó honfitársak találhatók, akik a tudomány, a művészet és a közélet területén tevékenykednek, valamint a hétköznapok jeles közkatonái.

SD