Meghitt hangulatban telt a KMNE karácsonyi ünnepsége

2023. december 17., 13:09 , 1190. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) immár tizedik alkalommal szervezett karácsonyi ünnepséget, melynek ezúttal is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) átriuma adott otthont december 16-án.

A meghitt várakozás érzését keltette a zsúfolásig megtelt aula látványa, hiszen több százan érkeztek az alkalomra, akik mosolyogva beszélgettek a régi barátokkal és ismerősökkel, miközben a gyerekek csillogó szemekkel mérték fel a terem ékének számító hatalmas fenyőfát és ragyogó díszeit. Ebben az adventi hangulatban telt a KMNE karácsonyi ünnepsége is, melyet a Csetfalvai Református Gyülekezet Palánta bábcsoportjának előadása nyitott meg. Ezután a történelmi egyházak jelen lévő képviselői – Zán Fábián Sándor református püspök, Molnár János római katolikus püspöki helynök és Csirpák József görögkatolikus áldozópap – a szeretet ünnepének lényegére fókuszálva fogalmazták meg gondolataikat, majd Isten áldását kérték az egybegyűltek életére.

„Biztos vagyok benne, hogy akik itt maradtunk, csak hálásak lehetünk a Jóistennek, hiszen megtartott minket itt, a szülőföldünkön” – húzta alá köszöntőjében Tarpai József, a KMNE elnöke, kiemelve a szülőföldhöz való ragaszkodás jelentőségét. Elmondta, hogy az egyesület 11 éves fennállásával a legfiatalabb magyar családszervezet a Kárpát-medencében, ugyanakkor az egyik leggyorsabban gyarapodó is, hiszen nyáron vették fel az ezredik tagcsaládot, ami meghatározó egy szervezet életében. A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete számára kiemelt szempont a keresztény értékrend és a nagycsaládos életforma értékként való felmutatása mellett az is, hogy a gyerekek magyar tannyelvű iskolák tanulói legyenek, ugyanis „ez a megmaradásunk záloga” – fogalmazott Tarpai József, hozzátéve: az országban dúló háború és a gazdasági nehézségek ellenére „mi együtt vagyunk és kitartunk”. „2024 a béke éve lesz, egy jobb év lesz, s ezért imádkozunk, s arra kérjük a Jóistent, hogy tartson meg minket” – zárta felszólalását a KMNE elnöke.

„Holnap meggyújtjuk a harmadik adventi gyertyát, ami az örömöt jelenti, s jelzi, hogy hamarosan megszületik Jézus Krisztus, aki remélhetőleg elhozza a mi életünkbe is a fényt és a szeretetet” – hangsúlyozta Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke. „Azt kívánom, hogy a következő év valóban a béke és a szeretet éve legyen itt, Kárpátalján, Ukrajnában és az egész világon” – tette hozzá.

A karácsony az az ünnep, amely nemcsak Jézus születésének, a kereszténységnek, hanem a családnak, a békességnek, az örömnek és a szeretetnek az ünnepe is egyben – emlékeztetett ünnepi beszédében Bacskai József ungvári magyar főkonzul, aláhúzva: a karácsony nemcsak egy ünnep, hanem egy érzés is; szépségét nem az ajándékok nagyságában kell mérnünk, hanem egy olyan ajándékkal, amelyből mindenki részesülhet, amit mindenki adhat, ez pedig nem más, mint a szeretet. „A jelenlegi nehéz körülmények között a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete által nyújtott anyagi és szellemi támogatás, illetve a sok hasznos, közösséget építő program különösen értékes mindazoknak, akik úgy döntöttek, szülőföldjükön maradva próbálják átvészelni ezt az emberpróbáló időszakot” – szögezte le a magyar diplomata, majd megköszönte az egyesületnek azt a példaértékű munkát, melyet a több száz kárpátaljai magyar család érdekében végez. „Folytassák szolgálatukat minden körülmények között!” – fűzte hozzá.

„Megható látni ezt a termet ezzel a sok-sok mosolygó gyermekkel és szülővel” – kezdte beszédét Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, aki köszönetet mondott a szülőknek, hogy „az elmúlt évben ránk merték bízni a gyermekeiket” – reflektált arra, hogy a Rákóczi Szövetség az elmúlt évben több mint 2 500 kárpátaljai diáknak nyújtott táborozási lehetőséget a téli és nyári táboraiban. „Számunkra ez nagyon megtisztelő volt, hogy el merték engedni a gyermekeiket, és ott lehettek nagyon sok magyarországi és más magyar diáktársukkal együtt” – szólt a szülőkhöz a Rákóczi Szövetség elnöke. „Szeretném megígérni önöknek, hogy azokat a lehetőségeket, amelyeket a Szövetség támogatóinak a bizalma lehetővé tesz, szeretnénk a jövőben is megosztani önökkel, hiszen a Szövetségnek alapvetően két célja van: az egyik, hogy a magyar iskolaválasztáshoz, a másik, hogy a gyermekek kapcsolatrendszeréhez, a fiatalok közötti kapcsolatokhoz hozzájárulhasson a maga civil eszközeivel” – emelte ki Csáky Csongor, majd meghívta a családokat egy januári hosszú hétvégére a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborba. Beszédének végén megköszönte az itthon maradottaknak, hogy kitartanak szülőföldjük mellett és őrzik azt. „Mi a határ másik oldaláról nagyon sokat gondolunk önökre, és amiben tudunk, abban megpróbálunk a jövőben is segíteni” – tette hozzá.

A felszólalásokat követően a jelenlévők a KMNE fiataljainak a karácsonyt idéző dalos-táncos-játékos ünnepi műsorát csodálhatták meg, melyet a benei betlehemes csoport misztériumjátéka követett.

A KMNE minden évben karácsonyi ajándékcsomagokkal lepi meg a gyerekeket. Az ünnepségen átadott cipősdobozokat a Katolikus Karitász gyűjtötte össze és ajánlotta fel e célra. Az ajándékosztás után a szervezők a beregszászi római katolikus templom udvarán finom ebéddel várták a megjelenteket.

A rendezvényen részt vevők magas száma reménykeltő, hiszen jelzi, hogy sokan maradtak itthon, és a jelenlegi nehéz körülmények ellenére sem tervezik az elvándorlást szülőföldjükről.

A nagycsaládos karácsonyi ünnepséget a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Katolikus Karitász és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatta, s a helyszínt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola biztosította.

CsA