Folytatja az idősek támogatását a Dorcas

„Aki másokat felüdít, az maga is felüdül”

2023. december 14., 18:35 , 1190. szám

Az elesett öregek felkarolása és támogatása a célja és fő feladata a Dorcas Ukrajna Jótékonysági Alapítvány Közösségi védőháló programjának, amelynek egyik része a Fogadj örökbe egy nagymamát! program. Kárpátalján több mint 500 egyedül maradt vagy hátrányos helyzetű idős­nek nyújtanak támogatást.

A szervezet fő célja, hogy egy több szinten kiépített rendszer segítségével megismerjék a Kárpátalján élő hátrányos helyzetben lévő embereket, majd pedig megadjanak bárminemű segítséget számukra annak érdekében, hogy a közösségeket felvirágoztassák.

Az alapítvány a program keretében jelenleg több mint 500 nagymamát támogat, akiknek évente legalább hat alkalommal tudnak egy nagyobb értékű élelmiszercsomagot, két alkalommal pedig higiéniai és egyéb háztartási eszközöket biztosítani.

A napokban kezdték meg a karácsony előtti adományozó körútjukat, amelynek során a programban részt vevő gyülekezetek és az ott kiválasztott személyek kapnak támogatást, már ötödik alkalommal.

Ezúttal az élelmiszer- és higiéniai csomagok mellett vitaminokat és törölközőkendőket is kaptak az idősek.

„A támogatottjaink nagyon hálásak, amit nekünk nagyon jó érzés megtapasztalni, hiszen egy-egy vidám arc, egy mosoly sokszor csodákra képes az emberek szívében a mostani viszontagságos időkben” – fogalmazott Béres Ildikó, a Dorcas Ukrajna Jótékonysági Alapítvány Fogadj örökbe egy nagymamát! programjának menedzsere.

A jótékonysági alapítvány munkájának köszönhetően kétoldalú kapcsolatot tartanak fenn a holland adományozók és a kárpátaljai rászorulók között, ugyanis a Fogadj örökbe egy nagymamát! program keretében a holland felajánlók, akik többnyire magánszemélyek, idézőjelesen örökbe fogadnak egy-egy nagymamát Kárpátalján, akikről a továbbiakban gondoskodnak és anyagi támogatást nyújtanak nekik. A nagyik ennek fejében évente többször készítenek különböző üdvözlőlapokat, valamint rendszeresen beszámolnak adományozóiknak arról, hogyan alakul a sorsuk, és miként segíti őket a kapott támogatás.

Az örökbe fogadott nagyik végtelen hálával köszönik meg a sokszor életmentő támogatást, a jótékonysági alapítvány munkatársai és segítői pedig örömmel fogadják a támogatásokat és a támogatókat, hiszen az elmúlt évek munkája jól mutatja, hogy valóban sok szépkorú szorul segítségre Kárpátalján, és öröm látni, hogy évről évre egyre több szükséget szenvedőnek tudnak segíteni. Még nagyobb öröm ez az ünnep közeledtével.

Mindenki számára fontos a támogatás, de legalább olyan fontos az odafigyelés is, amelyre nagy hangsúlyt fektetnek a Dorcas önkéntesei.

„Az alapítvány munkatársai karácsony közeledtével még fontosabbnak tartják, hogy a rászoruló idősek éléskamrája ne maradjon üresen, hiszen ahogy mondja az Úr: »Aki másokat felüdít, az maga is felüdül.« Igyekszünk ebben a lelkületben eltölteni az ünnepi készülődést és a karácsonyt” – hangsúlyozta Béres Ildikó.

A programban részt vevő idősek élelmiszercsomagokkal történő támogatása mellett a jótékonysági alapítvány az ünnep közeledtével igyekszik településenként olyan közösségi programokat szervezni, ahol a magányos, egyedül élő idősek összegyűlhetnek és közös élményeket szerezhetnek.

A jótékonysági alapítvány minden olyan kezdeményezést támogat, amely egy-egy közösség megerősítését szolgálja. A partnerszervezetek, egyházközségek, gyülekezetek révén a Dorcas évente több alkalommal juttat el élelmiszercsomagokat a projektben részt vevő időseknek.

Az alapítvány munkatársai a napokban minden, a programban részt vevő időst felkeresnek majd a támogatásokkal Ungvártól a Felső-Tisza-vidékig. A Fogadj örökbe egy nagymamát! projekttel párhuzamosan pedig ismét elindították a Kék Vödör akciójukat is, mellyel szintén elesetteket kívánnak támogatni.

TV21 Ungvár/K. K.