Plotényi-miniszobrot avattak Ungváron

2023. december 13., 18:33

A megyeszékhelyen december 13-án, a Nemzetközi Hegedűnapon miniszobrot avattak Plotényi Nándor neves zenész és zeneszerző tiszteletére, aki 1844-ben született az ungvári járási Nagyláz faluban.

A művész a falu központjában, egy parkkal körülvett palotájában élt. Liszt Ferenc, Johann Brahms és Reményi Ede különböző időpontokban voltak vendégei (ennek megerősítését a kastély ma is őrzi). Reményi volt az, aki megtanította a fiatal Nándort hegedülni, sőt Európa-szerte koncerteztek együtt.

A miniszobor az 1934-ben Plotényiről elnevezett parton (napjainkban Kijevi part) kapott most helyet (pontosan 10 évig, 1944-ig viselte a híres zenész nevét). Erről lapunkban korábban már olvashattak.

A szobor szerzője Roman Murnik. A bronz alkotáson Plotényi Nándor egy nagy hegedűt tart a kezében, három húrral. A húrok a Stradivarius, Guarneri, Amati neves hegedűket szimbolizálják. Ennek a három nagy embernek a hegedűit őrizte Nándor gyűjteményében. A hegedű, amelyet gyengéden átölel, átvitt értelemben is szeretett asszonyát, Eugenia McAllistert, angol arisztokrata hölgyet jelképezi. Nándor alatt egy homokóra. A hegedűn egy konyakos pohár és egy palack körvonalai láthatók. Ez egy utalás Nándor üzleti tevékenységére, aki szülőfalujában szeszfőzdét, malmot épített, szőlőültetvényt telepített.

(Facebook/RV)