Cigány gyerekek missziós kirándulása Kárpátalján

2023. december 12., 09:27 , 1186. szám

Felnőttként sokszor és szívesen emlékezünk vissza a gyerekkori élményeinkre, nagy kirándulásokra, utazásokra, örömteli pillanatokra. Sajnos Kárpátalján is sok olyan gyermek él, akiknek a szociális helyzetükből kifolyólag ezek az élmények soha nem adattak meg. Ám vannak kivételek ebben is, hiszen minden lehetséges annak, aki hisz. Kárpátalján több településen is működnek cigánymissziós tanodák, ahová az általános iskolai oktatás mellett délutánonként járhatnak a roma gyerekek. Az elmúlt hétvégén számukra szervezett Barta Elemér, az Esélyt az Életnek jótékonysági alapítvány kárpátaljai vezetője, cigánymissziós lelkipásztor egy élményekkel teli kirándulást.

– Ez az alapítvány a rászoruló és a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére – különös figyelmet fordítva a cigány gyerekekre – jött létre. A kirándulás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél meghirdetett nyertes pályázatnak köszönhetően valósult meg. Így azokat a cigány gyerekeket, akik rendszeresen járnak az iskolai oktatást követően a roma tanodába, elvittük kirándulni. A Badalóból, Mezőváriból, Nagyberegről, Tiszabökényből és Péterfalváról érkezett negyvenöt gyerekkel meglátogattuk a munkácsi várat, a beregvári Schönborn-kastélyt. A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást, szinte „el voltak ájulva”, ami érthető is, hiszen soha nem volt még hasonló élményük. Amikor megkértem őket, hogy emeljék fel a kezüket azok, akik már voltak a munkácsi várban, csak egy gyerek jelezte. Ez egy hatalmas élmény volt a számukra, és számomra is. Ahogy Isten szent igéje is mondja: „Aki másokat felüdít, az maga is felüdül.”

A tanodás gyermekekre próbáltunk fókuszálni. Tulajdonképpen ez motiváció is, hogy majd később más gyerekek is csatlakozzanak a tanodához és tanuljanak. Megpróbáljuk bevonzani őket a gyülekezetbe, a tanulásba. Azt mondja az ige: „Legyetek ravaszak, mint a kígyó, és szelídek, mint a galambok.”

A kirándulás során nem maradtak éhen a gyerekek, vettem nekik 150 darab sonkás-sajtos szendvicset és teát, illetve egy láda banánt és almát, így mindenki jóllakott.

– Úgy tudom, hogy decemberben lesz még egy jótékonysági akciójuk.

– Igen! Idén, ahogy tavaly és azelőtt is, megszerveztük az Esélyt az Életnek jótékonysági, illetve a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvánnyal és a Kárpátaljai Református Egyházkerülettel, valamint magyarországi és ukrajnai hívőtestvérekkel közösen a jótékonysági csomaggyűjtést idősek és rászorulók, hátrányos helyzetű és/vagy többgyermekes családok számra. Idén 205 csomagot tudtunk összegyűjteni. Mindenért egyedül Istené a dicsőség!     

Dankai Péter