Ahogy szeretnéd, hogy szeressenek

Dr. Hevesi Krisztina előadása Beregszászban

2023. december 12., 08:14 , 1189. szám

A mai internetes világunk azt az illúziót kelti, hogy könnyen lecserélhető a párunk, a házastársunk. Napjaink trendjei nem az elmélyült, tartós érzelmek kialakulásának kedveznek – derült ki dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológusnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara tanárának előadásából, amely a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjában, december 8-án hangzott el. Az előadás középpontjában ugyanakkor a szeretet volt, a szeretni és szeretve lenni szükséglete, amit egy tartós párkapcsolatban élhetünk meg. Ugyanis társas lények vagyunk, alapvető szükségletünk, hogy valakihez tartozzunk. Azonban nem csak szükségleteink vannak, nélkülözhetetlen, hogy valaki másnak szüksége legyen ránk, s ennek hiánya különböző pszichés problémákhoz vezethet – mutatott rá a szexuálpszichológus.

Az MCC Szülők Akadémiája címmel a tehetséggondozó képzési programjaiban részt vevő gyerekek szülei számára hirdetett meg érdekes előadásokat, ugyanakkor ezek a programok minden érdeklődő előtt nyitottak. Az eddigi előadások közül a mostani vonzotta a legnépesebb közönséget, ahol a párkapcsolatok megerősítésének receptjeként az előadó elsősorban kiemelte a „megtisztelő, kitüntető figyelmet”, amely azt mutatja a másiknak, hogy igenis fontos a számunkra. A másik pedig az, hogy időnként kifejezzük, hogy szeretjük a másikat.

Dr. Hevesi Krisztina az elő­adása végén elmondta: „A mostani előadás elsősorban a pároknak, párkapcsolatoknak szólt, hogy hogyan tudunk egy hosszú távú, építő kapcsolatban lenni. Van két nagyobb »boldogság-iskola«. Az egyik az arisztotelészi iskola, amelyet úgy neveznek: Boldogságelmélet kapcsolatokra – ők azt mondják, hogy céljainkban vagyunk boldogok. Szerintük egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy legyenek közös célok. Legyen szó akár a gyermekvállalásról, akár a házasságról, de mindig szükségesek a közös célok.

A másik a hedonista irányzat, amely azt vallja, hogy akkor vagyok boldog a párommal, ha többször élek át vele pozitív érzelmeket, mint negatívakat. Itt lényeges és fontos a humor, a jó közös programok, a nagy pillanatok, az, hogy odafigyeljünk a másikra. A másik oldalról pedig az, hogy ne kritizáljuk, ne legyünk figyelmetlenek, hogy ne hangozzanak el a kapcsolatot mérgező negatív mondatok a viták során. Az előadásnak egy fontos pillére volt, hogy lehetőleg ne vitázzunk, nem ügyvédi tárgyalás ez, hogy meggyőzni akarjuk a másikat az igazunkról; inkább próbáljuk megérteni a másiknak az igazát. A legfontosabb, hogy higgyünk abban, hogy hosszú távon együtt maradunk, és pontosan ez az, ami ellentétes a mai világunk futószalag-szemléletével. A különböző rapid randis oldalak egy vásárlási katalógusra emlékeztetnek, azt mutatják, hogy gyorsan lecserélhető a másik. Lényeges, hogy mire figyelünk, mire irányítjuk a fókuszt, és hogy meg tudjuk érteni a másikat s tudjuk a hibáit is átkeretezni” – fogalmazott az előadó az MCC Szülők Akadémiája előadás-sorozat idei utolsó előadásán, rámutatva: „A testünk egy összetett és igen intelligens rendszer. Ha éveken keresztül minden alkalommal azt az izgalmi szintet élnénk meg párunk megpillantásakor, mint az első pár hónapban, akkor idegrendszerünk nagyon gyorsan felmondaná a szolgálatot. A szerelem komplex érzése tehát nem múlik, csupán más érzelmek koktéljává alakul át az idő előrehaladtával, azonban vigyázni kell rá. A hosszú távú, jól működő, szeretetteljes kapcsolat fenntartásához szükségesek az új ingerek, közös programok, hogy ezek során megint kicsit úgy nézhessünk a másikra, mint amikor megismertük. Jó hír, hogy a tartós házasság, párkapcsolat során többször szerelembe eshetünk, méghozzá ugyanabba a személybe. Hangsúlyoznám – egy sikeres párkapcsolat titka a figyelem: hogy akkor is reagáljunk a másikra, amikor fáradtak vagyunk, vagy kevésbé érdekel minket az adott téma. Akik iránt jobban érdeklődik a párjuk – legyen szó akár a legapróbb hétköznapi dolgokban tanúsított figyelemről is –, azok boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat. Akik viszont állandó jelleggel kritizálják párjukat, azok idővel elfeledkeznek társuk jó tulajdonságainak a feléről. Érdekesség, hogy mindez nemcsak lelki szinten okoz károkat, de fiziológiai szinten is megmutatkozik: aki ilyen kapcsolatban él, az egy vírussal szemben is védtelenebb, ezt számos kutatás igazolja” – tudhattuk meg dr. Hevesi Krisztinától.

Az előadás után Dobsa Beáta, az MCC Beregszászi Képzési Központjának vezetője tudósítónknak elmondta: „A 2023-as év az MCC Beregszászi Képzési Központjának életében meghatározó és változatos volt. Több mint huszonöt nyitott rendezvénnyel, több mint ötezer vendéggel, számos előadóval büszkélkedhetünk. Büszkék vagyunk arra, hogy ezekben a nehéz időkben is teret tudtunk adni a közösségnek és a megmaradásnak.”

A rendezvényen jelen volt dr. Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese is, aki elmondta: „Amikor a Mathias Corvinus Collégium hat évvel ezelőtt Beregszászban elkezdte a működését, azzal a célkitűzéssel vágtunk bele ebbe a munkába, hogy legyen egy olyan szellemi tér, központ, a társasági életnek az origója, amely egyrészről közösséget tud teremteni a kárpátaljai magyar szülők és pedagógusok között, másrészt pedig az MCC-nek azt az egyedülálló munkáját, ami a tehetségtámogatás, a kiemelkedő képességű diákoknak a végigvezetése a mi képzési rendszerünkön, ezt a munkát be tudja teljesíteni. Amikor elkezdtük a működésünket, még csak ötödik osztályos diákokkal foglalkoztunk, folyamatosan bővült a képzési paletta; most 2023 adventjében négy évfolyamon – hatodiktól kilencedik osztályig – és emellett középiskolásokkal is foglalkozik Beregszászban az MCC. Olyan tehetségtámogató programokat szervezünk, amelyekbe igyekszünk a szülőket, pedagógusokat, de a városnak a szélesebb nyilvánosságát is bevonni” – fogalmazott a Budapestről érkezett szakmai főigazgató-helyettes, aki a terveikkel kapcsolatban elmondta, hogy a jelenleg folyó két képzési programjuk mellett elindult a Fiatal Tehetségek Klubja, amely a szélesebb nyilvánosság számára is kinyitja az MCC képzési rendszerét, játékos foglalkozásokkal délutánonként. Másrészt folytatni szeretnék a Szülők Akadémiája programsorozatukat is, amelynek jövőre is lesznek mindenki számára nyilvános állomásai.

Badó Zsolt