Az utcára kilógó fáról

2023. november 29., 10:21 , 1186. szám

„Az utca végében lakunk. A szomszéd fája úgy nő, hogy az ágai a kerítésen át kihajlanak az utca fölé, méghozzá olyannyira, hogy már az úttesten is alig lehet eljutni a kapunkig. Nemrég, levágtam a legjobban zavaró ág egy darabját a szomszéd telkén kívül, az ő beleegyezése nélkül. Ebből kellemetlen vita támadt. A szomszéd bírósággal fenyeget.”

– A Földtörvénykönyv (Земельний кодекс України – a továbbiakban: Ftk.) 103. cikkelyének 1. pontja szerint a földrészlegek tulajdonosainak és használóinak a földjeik rendeltetésszerű használatának olyan módját kell választaniuk, amely a legkevesebb kényelmetlenséget okozza a szomszédos földrészlegek tulajdonosainak, használóinak (árnyékolás, füst, kellemetlen szagok, zajszennyezés stb.). Ugyanezen cikkely 2. pontja előírja, hogy a földrészlegek tulajdonosai és használói nem használhatják a földterületet olyan módon, ami lehetetlenné teszi a szomszédos földek tulajdonosainak, használóinak, hogy saját területeiket rendeltetésszerűen használják (megengedhetetlen befolyás).

Véleményem szerint ebben az esetben a törvény egyértelműen az ön oldalán áll, hiszen az Ftk. 105. cikkelye alapján a fa gyökereinek és ágainak egyik földterületről a másikra való behatolása esetén a földterület tulajdonosának vagy használójának jogában áll ezeket levágni, amennyiben ez a behatolás akadályozza a terület rendeltetésszerű használatát. Ez még akkor is igaz, ha az utca közterületnek minősül.

Rendezendő a konfliktust, javasolnám, hogy írjon kérvényt a helyi tanácsnak címezve, amelyben kéri a vita rendezését. Meglehet, hogy kiderül, a szomszéd fája a területrendezési szabályokat is sérti – már ha az önkormányzat korábban elfogadott ilyen szabályzatot. Az Ftk. 158. cikkelyének 5. pontjával összhangban, ha a földtulajdonosok vagy a földhasználók nem értenek egyet a helyi önkormányzati szervek döntésével, a vitát a bíróság rendezi.

hk