Balcsillag – filmbemutató és közönségtalálkozó Beregszászban

2023. november 24., 08:10 , 1187. szám

November 22-én különleges eseményre került sor Beregszászban, ahol a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának filmklubjában debütált a debreceni The Last of Us-ként is emlegetett Balcsillag című film, melyet Pólik József rendezett. A telt házas vetítést követően közönségtalálkozóra is sor került a rendezővel és a film szereplőivel.

Az esemény kezdetén a jelenlévőket Molnár Krisztina, a Fodó Sándor Kulturális Központ vezetője köszöntötte, aki úgy fogalmazott: „Fontosnak tartjuk, hogy teret biztosítsunk a kultúrának és a művészetnek, amelynek szerves része a független filmezés.” A film rövid bemutatása után jó szórakozást kívánt a nézőknek.

A 2023-ban debütált poszt­apokaliptikus thriller egy olyan világba repítette el a nézőket, ahol egy rejtélyes kór miatt kijárási tilalom sújtja a várost, a kivezető utakat lezárták, a néptelen utcákon halottak hevernek, a boltok üresek, a házak pedig elhagyottan állnak.

A film elkészítését a koronavírus miatt bevezetett korlátozások inspirálták, sőt több helyszínen a járvány időszakában forgattak. A filmet Debrecen és környékén, több helyszínen forgatták, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is két alkalommal készséggel a kamera elé álltak.

„Egyik célkitűzésünk volt, hogy disztópiát készítsünk, egy olyan filmet, amely úgy működik, mint egy thriller. Egyfajta műfajötvözet létrehozására törekedtünk” – fogalmazott a rendező.

A történet középpontjában Máté (Veress György) áll, aki a beteg anyját (Sőreghy Ágnes) gondozza ebben a kaotikus és elhagyott világban. Az események váratlan fordulatot vesznek, amikor Máté rég nem látott apja (Gelányi Imre) felbukkan, készen arra, hogy a fiát kimenekítse abból a városból, melynek napjai meg vannak számlálva.

A film alapvető üzenete a jó melletti kitartás emberpróbáló erejéről, a veszteségek feldolgozásáról és az ártatlanság elvesztésének mélységeiről szól. Máté felnövéstörténete arra irányítja a néző figyelmét, hogy a belső tisztaság még a legsúlyosabb veszteségek és csalódások idején is olyan erővel bír, amely segít kivezetni az embert a romlás és a káosz útvesztőjéből.

„A főhős a történet végére megváltozik, útja során különböző nehézségekkel találja szembe magát, olyan helyzetekkel, amelyek bizonyos értelemben nagyon szélsőségesek és radikálisak. Máténak folyamatosan döntéseket kell hoznia, meg kell találnia a jó útját” – mesélte a rendező.

Mindemellett az alkotás egyik érdekessége, hogy a film egyik karaktere, Arina (Szántó Györgyi) történeti szála némiképp kapcsolódik Kárpátaljához, a karakter a filmben végig ukránul szólal meg, továbbá az ukrán lányt a szintén kárpátaljai származású Szántó Györgyi alakítja, aki a Rákóczi-főiskola Médiacentrumának munkatársa.

A vetítést követően közönségtalálkozóra került sor, melyen a film rendezőjével, Pólik Józseffel, valamint Sőreghy Ágnes és Szántó Györgyi színésznőkkel beszélgethettek a nézők. A beszélgetés során mélyebb betekintést nyerhettünk a film kulisszatitkaiba. A filmet követő közönségtalálkozót Kulin Ágnes, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatója, a Révész Imre Társaság elnöke moderálta.

Bár a film utolsó percei – a posztapokaliptikus történetekhez hasonlóan – nyitottak a folytatásra, a rendező elmondása szerint Máté történetét nem fogja folytatni, megadva a lehetőséget a nézőnek, hogy egyénileg gondolja tovább a forgatókönyvet.

A film bemutatása mellett a rendező, a színészek és a velük érkezett stábtagok egyéni idegenvezetés keretében ismerkedhettek meg a főiskola épületével.

Még az esti filmvetítés előtt Birtók Vanessza, a „Rákóczi-tours” Turisztikai Információs Központ vezetője mutatta be Pólik József rendezőnek, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézete oktatójának, Babits László kameratechnikusnak, Szekrényes Istvánnak, a Debreceni Egyetem Filozófia Intézete oktatójának, valamint Sőreghy Ágnes és Szántó Györgyi színésznőknek a Rákóczi-főiskola épületét.

A vendégek elsőként a főiskola alapításának történetével ismerkedhettek meg, majd II. Rákóczi Ferenc szobránál a neves személy életét elevenítették fel. Ezt követően megtekintették a főiskola Esztergom termét, a Barkáts Jenő Ásványtárat, ahol a különböző ásványokról érdeklődtek, valamint az Apáczai Csere János Könyvtár központi olvasótermét.

Ezt követően az intézményben működő Médiacentrumban tájékozódtak a különböző médialehetőségekről, a Polónyi Katalin Textilmúzeumban pedig eleink népviseleteit tekintették meg. A továbbiakban a főiskola kémialaboratóriumába, az állattani és a botanikai szaktantermekbe nyerhettek bepillantást. Végezetül az intézmény átriumát is megtekintették.

Az idegenvezetés zárásaként a vendégek ellátogattak a főiskola óvóhelyére is, valamint bepillanthattak az Egészségügyi és Sportcentrum életébe.

Pólik József rendező és csapata első ízben látogatott el Kárpátaljára, de reményeik szerint a későbbiekben más kárpátaljai intézményekbe, városokba is ellátogathatnak, és bemutathatják a Balcsillagot.

K. K.