Az Ukrenerho még nem vezet be fogyasztási korlátokat, de takarékosságra szólít fel

2023. november 24., 13:44

Az Ukrenerho diszpécserközpontja keresi a lehetőségeket az energiarendszerben november 22-én a villamosenergia-fogyasztás növekedése miatt keletkezett hiány fedezésére, jelenleg nem vezetnek be regionális korlátokat. Erről az Ukrenerho számolt be a Facebookon.

„A villamosenergia-rendszerben áramhiányt regisztráltak, és az előrejelzések szerint ez egész nap folyamán fennmarad. Az okok: a hideg időjárás miatt megnövekedett fogyasztás további terhelést okozott. Az erőművek egy része még mindig átépítés alatt áll az orosz rakéta- és dróntámadások okozta károsodás után, a helyreállítottak pedig nem tudnak elviselni annyi terhelést, mint a károk előtt. Az Ukrenerho diszpécserközpontja keresi a lehetőségeket a hiány fedezésére” – áll a bejegyzésben.

Ugyanakkor – amint arról a cég sajtószolgálata beszámolt – az Ukrenerho még nem döntött áramfogyasztási korlátokról a régiókban.

„A diszpécserközpont egyelőre nem állapított meg limiteket a régiók számára, kikapcsolási ütemterv bevezetését sem tervezi” – hangsúlyozta a sajtószolgálat.

Az Ukrenerho arra kéri a lakosságot, hogy napközben takarékosan fogyasszák az áramot: ne kapcsolják be egyszerre az erős elektromos készülékeket, az üres helyiségben kapcsolják le a villanyt, a mosást pedig halasszák éjszakai órákra.

Megjegyzendő, hogy az áramfogyasztás november 21-i esti csúcsa 9%-kal volt magasabb, mint november 14-én.

(0312.ua/RV)