Reuters: Veszélyben a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról

2023. november 23., 16:32 , 1186. szám

„Veszélybe került” az Európai Unió jövő hónapban esedékes döntése a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával, és az unióban nincs egyetértés a Kijevnek nyújtandó további 50 milliárd euró segély biztosítását illetően – írja a Jevropejszka Pravda a Reutersre való hivatkozással.

A hírügynökségnek egy meg nem nevezett európai tisztviselő az EU legutóbbi vitáit Kijev támogatásának folytatásáról „valóságellenőrzésként” jellemezte.

„A vezetők... tudatában vannak, hogy ez elég drága... Nem engedhetjük meg, hogy Ukrajna csődbe menjen, ez nem egy lehetőség számunkra. De ez nem könnyű” – mondta el a 27 EU-tagállam vezetőinek részvételével december 14–15-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozó előkészítésében részt vevő tisztviselő.

A hírügynökség forrása abban is kételkedik, hogy decemberben megszületik a döntés a hivatalos tárgyalások megkezdéséről Ukrajna uniós csatlakozásáról, mint fogalmazott, a határozat „veszélybe került”. A forrás ennek egyik okaként Magyarország ellenállását jelölte meg, amely megakadályozhatja, hogy egyhangú döntés szülessen. Elmondása szerint egyes EU-vezetők azt is javasolták, hogy térjenek vissza ehhez a témához 2024 márciusában, azt követően, hogy az Európai Bizottság értékelte, miként teljesítette Ukrajna a fennmaradó ajánlásokat.

A tisztviselő jelezte továbbá, hogy a blokk más tagjai egyre gyakrabban vetnek fel kérdéseket a háború jövőjével kapcsolatban is, miután az ukrán ellentámadásba vetett remények nem váltak valóra.

„Talán túlzottak voltak az elvárásaink? Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát anyagilag, katonailag? Megvannak ehhez a lehetőségeink? Biztosak vagyunk benne, hogy az Egyesült Államok követni fog minket a következő években?” – szemléltette a megfogalmazódó európai kételyeket a Reuters forrása.

Mint ismeretes, az EU vezetői decemberi csúcstalálkozójukon szándékoznak mérlegelni, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

(zzz/eurointegration.com.ua)