Az odesszai hatóságok a Megváltó Színeváltozása székesegyház további pusztulásának veszélyére figyelmeztetnek

2023. november 16., 10:34

Az odesszai hatóságok az orosz rakétatámadás következtében megrongálódott, a november 11-i heves esőzések következtében beázott Megváltó Színeváltozása székesegyház további pusztulásának veszélyére figyelmeztetnek – írja az Interfax–Ukrajina hírügynökség.

„A heves esőzések következtében november 10-éről 11-ére virradóra víz alá került a Megváltó Színeváltozása székesegyház, amely korábban jelentős károkat szenvedett egy orosz rakétatámadás során ez év nyarán” – közölte az Odesszai Városi Tanács sajtószolgálata Telegram-csatornáján.

Tájékoztatásuk szerint „a székesegyház szerkezeteinek túlzott átnedvesedése további károkhoz vezethet, ezért a székesegyház konzerválási munkálatainak elvégzése jelenleg rendkívül sürgető feladat”.

A hírügynökség emlékeztet, hogy 2023 októberében Olaszország és Ukrajna megállapodást kötött a székesegyház helyreállítási munkálataihoz nyújtandó segítségről.

Amint azt Hennagyij Truhanov, Odessza polgármestere korábban megjegyezte, mielőbb ki kell dolgozni azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik Olaszország és Ukrajna jogszabályi normáinak figyelembevételét, és egyben lehetőséget biztosítanak az olasz partnerek számára, hogy tényleges segítséget nyújtsanak a székesegyház megőrzéséhez és további helyreállításához.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)