Elfogadták a háborús költségvetést

2023. november 15., 15:20 , 1185. szám

A Legfelső Tanács második olvasatban is elfogadta november 9-én Az Ukrajna 2024-es állami költségvetéséről szóló 10 000. számú törvényt, amely összességében 1,768 billió hrivnya bevétellel és 3,355 billió hrivnya kiadással számol.

Vagyis az eredeti tervezethez képest 22 milliárd hr-val növelték a honatyák és a kormány a tervezett bevételeket, miközben a kiadási oldal lényegében nem változott (+95 millió hr) – mutat rá összeállításában az Ukrinform. A költségvetési hiány 22 milliárd hr-val 1,57 billió hrivnyára zsugorodott. A szükséges külső hitelfelvételek volumene ugyanakkor 106 milliárd hrivnyával (42,9 milliárd dollárról 41 milliárd dollárra) csökkent, többek között az adósságszolgálati költségek felülvizsgálata miatt.

Felülvizsgált mutatók

A kormány előrejelzése szerint Ukrajna reál-GDP-je 4,6%-kal nő 2024-ben. És ez mindjárt egy jelentős különbség a dokumentum eredeti változatához képest. Szeptemberben még a nemzeti össztermék 5 százalékos növekedését prognosztizálták 2024-re. Azonban esetünkben nem a jövő évi prognózis romlott ennyit, inkább a viszonyítási alap változott: a költségvetés második olvasatban való elfogadása előtt az idei GDP-növekedési becslés 2,8%-ról 5%-ra módosult.

Néhány további mutató is javult a büdzsé két olvasatának megszavazása között. A fogyasztói infláció várható mértéke idén a korábban prognosztizált 14,7%-ról 7,1%-ra, a következő évi pedig 10,8%-ról 9,7%-ra csökkent. A hrivnya idei éves átlagárfolyama 40,2 hr/USD-ről 38,6 hr/USD-re csökkent (sőt, úgy tűnik, még ennél is alacsonyabb lesz), miközben a jövő évi árfolyam 41,4 hr/USD-ről (az első olvasatban elfogadott büdzsében még ez a szám szerepelt) 40,7 hr/USD-re módosult.

Mindeközben változatlanul tisztázatlan a nemzetközi pénzügyi segélyek jövő évi volumene. Mindenekelőtt késik a döntés az Egyesült Államoktól remélhető támogatás összegéről. A korrespondent.net a büdzsé elfogadása kapcsán Szerhij Marcsenko pénzügyminiszterre hivatkozva rámutat, hogy a költségvetés összességében 41 milliárd dollárnyi külső finanszírozással számol, ebből azonban jelenleg 29 milliárd dollár folyósítását még nem erősítették meg. Miután nyilvánvaló, hogy belső hitelfelvételekkel ekkora külső támogatást pótolni nem lehet, ha kisebb lesz a vártnál a partnerországok hozzájárulása, nem marad más hátra, mint az adóemelés – a kiadások csökkentése mellett. Szóba jöhet még a pénzkibocsátás, ami azonban számos problémát idézhet elő. Egyelőre a kormány nem is számol azzal a lehetőséggel, hogy jövőre pénznyomtatásba kezd.

Pedig ami a költségvetési bevételeket illeti, már így sem sikerült elkerülni a népszerűtlen intézkedéseket. A napokban a parlament mégiscsak elfogadta azt a törvénymódosítási indítványt, amelynek nyomán a katonák után befolyó személyi jövedelemadóból 122 milliárd hrivnyát átirányítanak a helyi költségvetésekből az állami költségvetésbe, ebből 25,8 milliárd hrivnyát már idén, a fennmaradó összeget pedig jövőre. A kormány előirányozta a költségvetésben az önkormányzatok forrásainak növelését a kieső bevételek pótlására, ez azonban az utóbbiak szerint csak részleges kárpótlást fog jelenteni.

Az előrejelzések szerint a külkereskedelmi mérleg 2024-ben negatív marad. A Gazdasági Minisztérium számításai szerint Ukrajna és gazdálkodó szervezetei mintegy 56,2 milliárd dollár bevételre tesznek szert az exportból, miközben az import volumene meghaladja a 96,4 milliárd dollárt, vagyis a kereskedelmi mérleg hiánya több mint 40 milliárd dollár lesz, ami többek között jelentős nyomást gyakorol majd a nemzeti valutára.

Mire költjük a pénzt?

A 2024-es költségvetés kiadásainak oroszlánrésze, ahogy idén is, a biztonságra és a védelemre, valamint a szociális szférára megy el. Volodimir Zelenszkij elnök októberben életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát, amely szerint a jövő évi büdzsében a GDP nem kevesebb, mint 21,6 százalékát kell védelmi igényekre fordítani. Az e képlet szerint kiszámított összeget – körülbelül 1,7 billió hr-t – tartalmazza is az állami költségvetés. Ugyanakkor elég valószínű, hogy a tárgyévhez hasonlóan 2024-ben is többször felülvizsgálják a vonatkozó előirányzatok kiadásait, amelyek így nőni fognak.

A büdzsében csaknem 470 milliárd hrivnyát különítettek el a szociális szférára. Ezen a területen több új program is megjelent. Így például tervbe vették a helyi költségvetések támogatását az egészségügyi intézmények biztonságának fokozására (1 milliárd hr). Szintén az új kiadási tételek között szerepel a vasúti határátkelőhelyek kialakítására fordított pénz (662,4 millió hr), a Humanitárius Aknamentesítési Központ tevékenységének támogatása (49,8 millió hr) stb.

Csaknem félmilliárddal emelkedik az állami hatóságok tevékenységének finanszírozása. Jelentősen megnövelt források állnak rendelkezésre a középfokú oktatási intézmények számára, kiemelt figyelmet szentelnek a tudományos kutatásra az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia rendszerében, a hallgatók tanulmányi ösztöndíjainak folyósítására és a tanárok fizetésére. Összességében az oktatással kapcsolatos költségvetési kiadások jövőre megközelítik majd a 170 milliárd hr-t, az egészségügy kerete pedig a 200 milliárd hr-t.

Bár jó néhány szám módosult a költségvetési tervezet véglegesítése során, a dokumentummal kapcsolatos fő kockázatok változatlanok maradtak: a háborús helyzet kiéleződése esetén felmerülő többletköltségek és a nemzetközi pénzügyi támogatás bevonásával kapcsolatos bizonytalanság.

(pszv/ukrinform.ua/korrespondent.net)