Rahmanyin: A mozgósítás alóli halasztás eltörlésének a 30 felett második diplomájukat szerzőknél aligha lesz nagy hatása

2023. november 2., 08:13 , 1183. szám

A mozgósítás alóli halasztás eltörlése a 30. életévük betöltése után második felsőfokú végzettségüket szerzők esetében aligha fogja jelentősen bővíteni a mozgósítási bázist – közölte Szerhij Rahmanyin, a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottságának tagja az Ukrajinszka Pravdának (UP) adott interjúban.

„Valóban, egy bizonyos számú ember hirtelen úgy döntött, hogy második felsőfokú végzettséget szerez, és talán egy részük (elég nagy részük) azért tette ezt, hogy elkerülje a mozgósítást. De ha ennek tilalmát a jövőben törvényesítik, nem hiszem, hogy az jelentősen befolyásolná a mozgósítási bázist (aligha lesznek nagyon nagy számok). Egy jelentős hányada azoknak, akik meg akarták ezt tenni (a mozgósítás elkerülése érdekében második felsőfokú végzettséget szerezni – UP) már megtette. [...] Az Alkotmány pedig tiltja a visszamenőleges hatályú törvénykezést. Ezért nem gondolom (ez az én személyes álláspontom), hogy ez (a halasztás eltörlése a hallgatók ezen csoportja esetében – UP) bármin is jelentősen változtatna.”

Az UP emlékeztet, szeptember 4-én nyújtották be a Legfelső Tanácsnak azt a törvénytervezetet, amely eltörölni javasolja a mozgósítás alóli halasztást azok esetében, akik 30. életévüket követően szereznek második diplomát.

A dokumentum indoklása szerint a teljes körű agresszió megindulásával „a mozgósítás során katonai szolgálatra való behívás közvetett elkerülésének törvényi normáját a hadköteles korú, már egy bizonyos szintű végzettség birtokában lévő hadköteles személyek használták fel, akik 2022-ben és 2023-ban oktatási intézményekbe jelentkeztek, hogy a korábban megszerzett végzettséggel megegyező, sőt nem egy esetben annál alacsonyabb szintű végzettséget szerezzenek”.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára kijelentette, hogy az Oktatási és Tudományos Minisztérium fog dönteni a második felsőfokú végzettség megszerzésének célszerűségéről a hadköteles korú férfiak számára a háború alatt.

Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter támogatta a halasztás eltörlését az ilyen hallgatók esetében, és hozzátette, hogy 2021 óta 55 ezerrel nőtt a 25 év feletti hallgatók száma.

 (hk/pravda.com.ua)