Parlamenti képviselőt gyanúsítanak egy állami vállalat földjeinek megszerzésével

2023. november 1., 15:28 , 1183. szám

A Korrupcióellenes Szakosított Ügyészség (SZAP) ügyésze a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) nyomozóinak jelenlétében tájékoztatta a gyanúról azt a parlamenti képviselőt, aki a hatóságok szerint 320 hektárt meghaladó összterületű földrészlegeket vett birtokba – írja a DW.

A SZAP és a NABU október 25-i jelentésében nem szerepel a képviselő neve. Az Ukrajinszka Pravda információi szerint azonban Robert Horvatról van szó, akit 2019-ben választottak képviselővé Kárpátalján (68. számú, Ungvár központú választókerület – a szerk.), és a Legfelső Tanácsban csatlakozott a Bizalom („Довіра”) képviselőcsoporthoz.

További három személyt is meggyanúsítottak: az Állami Geodéziai, Térképészeti és Kataszteri Szolgálat (Derzsheokadasztr) egyik megyei főosztályának volt vezetőjét, egy állami vállalat volt igazgatóját és egy magánvállalkozás igazgatóját.

A nyomozás eredményeként megállapítást nyert, hogy 2016–2019-ben a képviselő, aki befolyással bírt a Derzsheokadasztr tisztségviselőire, „sémát” dolgozott ki a földrészlegek megszerzésére.

„Az állami tulajdonú vállalat igazgatójának le kellett mondania a földhasználati jogáról, és ennek megfelelő kérelemmel fordulni a megyei Derzsheokadasztrhoz. A használati jog megszűnését követően a Derzsheokadasztr megyei vezetője a földterületeket az előre meghatározott magánszemélyeknek utalta ki, akik később eladták azokat egy, a séma szervezője által ellenőrzött cégnek” – közölték a hatóságok.

Adataik szerint ezek a cselekmények több mint 123 millió hrivnya veszteséget okoztak az államnak. Folyamatban van a gyanúsítottal szembeni megelőző intézkedés megválasztása. Ha bűnösnek találják a képviselőt, héttől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre számíthat vagyonelkobzással.

(hk/dw.com/pravda.com.ua)