Ukrajnában az állítólag a katonaságnak címzett segélyek harmada „eltűnt”

2023. október 27., 08:12 , 1182. szám

2023-ban a humanitárius segélyszállítmányok katonaságnak történő átadásával kapcsolatos 9 000 ellen­őrzött tényből több mint 3 000 esetben nem erősítették meg azoknak a katonai egységekhez való megérkezését. Ezek a tények az Állami Vámszolgálat csempészet és a vámszabályok megsértése elleni küzdelemmel foglalkozó főosztálya, valamint a Védelmi Minisztérium Belső Ellenőrzési Főosztálya közös vizsgálatainak eredményeként váltak ismertté – jelentette az Ekonomicsna Pravda.

„2023 9 hónapja során a közös intézkedések eredményeként több mint 9 000 tényt ellenőriztek a humanitárius segélyszállítmányok továbbításáról 200 katonai egység címére. Több mint 3 000 esetben nyert megállapítást, hogy nem erősítették meg az eljutásukat a katonai egységekhez” – közölte az Állami Vámszolgálat.

Megjegyzik, hogy ezeket a tényeket a humanitárius szállítmányok katonai egységekhez való megérkezése feletti közös ellenőrzési mechanizmusnak köszönhetően sikerült feltárni. Ez teremtett lehetőséget az ilyen áruk katonai alakulatok általi átvételének megerősítésére és a kockázatos vámkezelések azonosítására vonatkozó gyors információcserére.

A vámosok már 387 feljelentést küldtek meg a rendvédelmi szerveknek bűncselekményre utaló tényekről. Ezenkívül 320 jegyzőkönyv készült a vámszabályok megsértéséről, ahol a bűncselekmény tárgya humanitárius segélyt képező áru.

„Hálásak vagyunk az Ukrajnát segítő civil szervezeteknek, önkénteseknek és nemzetközi adományozóknak. Ugyanakkor emlékeztetünk, hogy a kereskedelmi rendeltetésű áruk humanitárius segélyként történő behozatala sérti a hatályos jogszabályokat, és felelősségre vonással jár” – hangsúlyozta az Állami Vámhivatal.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy december 1-től azoknak a szervezeteknek, amelyek humanitárius segély behozatalát tervezik Ukrajnába, regisztrálniuk kell a Humanitárius Segélyek Automatizált Regisztrációs Rendszere internetes platformon, be kell jelentkezniük a honlapra, nyilatkozatot kell összeállítaniuk és benyújtaniuk, amelyet eljuttatnak a vámhatósághoz.

Ugyanakkor összegyűlt a hatóságok általi megfontoláshoz szükséges 25 ezer aláírás ahhoz a petícióhoz, amely felszólítja a kormányt, hogy fél évvel halasszák el a humanitárius segélyek hadiállapot alatti behozatalának és nyilvántartásának egyes kérdéseiről szóló határozat életbe lépését.

(ntk/epravda.com.ua)