Sztefanisina: Decemberben megkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról

2023. október 27., 09:27

Ukrajna már idén decemberben megkezdheti a tárgyalásokat az EU-csatlakozásról, még egyes európai tisztviselők manipulációi ellenére is – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, akit a TSZN idéz.

„Ukrajna ehhez (a tárgyalások megkezdéséhez – a szerk.) minden szükséges feltételt megteremtett a hét ajánlás végrehajtásával. Sőt, tisztában kell lennünk azzal, hogy további csaknem 10 országgal kapcsolatos bővítési döntések lehetőségét is megfontolják, és Ukrajna kétségtelenül vezető szerepet tölt be, még a folytatódó teljes körű háború ellenére is” – mondta Sztefanisina.

A kormányfőhelyettes hangsúlyozta, pozitív döntésre számítanak az Európai Bizottságtól Ukrajnával kapcsolatban. Meggyőződésének adott hangot, hogy decemberben sikerül eljutni az ennek megfelelő politikai döntésig, és megkezdeni a várt tárgyalásokat.

„Ugyanakkor ma már látjuk, hogy egyes országok, sőt egyes európai tisztviselők manipulációkhoz folyamodnak, megpróbálják belepréselni az Európai Bizottság által készített dokumentumokba valamiféle személyes kívánságaikat. Azt is látjuk, hogy vannak olyan barátságtalan országok, amelyek megpróbálják alábecsülni Ukrajna haladásának értékelését, és – mondjuk így – leértékelni erőfeszítéseink egy részét” – mondta Sztefanisina.

Elmondása szerint Ukrajna „egyénileg” dolgozik ezeken a kérdéseken. Sztefanisina egyúttal felszólította az ország szövetségeseit, hogy ne adjanak teret a manipulációnak, különösen, ha az ország európai integrációjáról van szó.

(tsn.ua/Kárpátalja)