Mit mond Isten szent igéje a halloweenről?

2023. október 27., 17:28 , 1182. szám

Manapság már – főleg tőlünk nyugatabbra – több ország ünnepként tekint arra az USA-ból Európába átkerült halottkultusz-gyakorlatra, amelynek eredete egészen a keltákig vezethető vissza, akik Észak-Franciaország és a Brit-szigetek területén éltek. Az ő papjaik voltak a druidák. Ezek a természetimádó papok halottkultuszt gyakoroltak, és október utolsó napját a „halál istenének” szentelték. Hitük szerint a kelta év utolsó napján (október 31-én) az istenség megengedte, hogy az elhunytak lelkei visszatérjenek otthonaikba. Sajnos, ez a nyugatról folyamatosan beszivárgó és terjedő populáris „business ünnep” − amivé már lassan a karácsony is válik, amit a globális multinacionális vállalatok az ajándékozás képmutatásának leple alatt kihasználnak a saját hasznukra, a profitjuk emelése érdekében; holott a karácsony az Úr Jézus Krisztus születésének ünnepe, vagyis annak az örömhíre, hogy a mindenható egy igaz és élő Isten sátrat vert az emberiség, a teremtett világ között, hogy megváltsa őt a bűneiből − nálunk, Kárpátalján is egyre jobban teret nyer, aminek főleg az emberek hitetlensége, esetleg Isten iránti közömbössége, vagy a halloweenről mint fogalomról való tudatlansága, tájékozatlansága az oka. Viszont Isten megtérésre hív bennünket, és a démoni kötelékekből szabadulást ajándékoz Fia, az Úr Jézus Krisztus által. Forduljunk hozzá, az élet Istenéhez!

Az embert játékos módon csábítják el, hogy egyre nyitottabbá váljon a démoni tanok iránt, és szíve Isten felé egyre inkább megkeményedjen. Az Ige egyértelműen figyelmeztet, hogy a legkisebb mértékben se keveredjünk bele pogány vagy okkult praktikákba!

A halloweennek, ennek a nagyon bulizós és nagyon „cuki”, vicces, csokis, édességes „business ünnepnek” a gyökere igazán sötét és hátborzongató. A pogány ünnephez kötődő emberáldozatok szokása mindenesetre történettudományilag is igazolt.

A druidák a boszorkányoktól és a démonoktól való félelmükben nagy tüzeket gyújtottak és áldozatokat mutattak be, hogy azok jóindulatát megnyerjék. A varázslók a megfélemlített embereket kényszerítették, hogy éjfélkor adjanak nekik feláldozásra egy gyermeket. Az erre kiszemelt család ajtaja elé raktak egy kifúrt és kivilágított tököt. Ha a ház lakói nem teljesítették a kívánságot, gyilkos bosszúra számíthattak. A gyermekáldozatot óriási szalma- vagy rőzsekötegbe kötözve elevenen égették el.

A 21. században már ez nem igazán számít, hiszen az alkalom egy újabb óriási pénzkereseti lehetőség a kereskedelemnek; nem csoda, hogy ezerrel nyomják tele a boltok polcait ilyenkor töklámpásos dekorációkkal és most már horrorisztikus jelmezekkel is. Ez egy okkult hiedelemvilág leképeződése, amely a maga módján próbálja uralni a haláltól, másvilágtól való iszonyatos félelmeket. És a mai szekularizált ember – igazi hit híján – gondolkodás nélkül magába engedi, sajnos!

Nem csupán hátborzongató szórakozás ez tehát, hanem az okkultizmus terjesztésének kísérlete, hogy az emberek az egy, igaz, élő Isten helyett a tiltott démonvilág felé forduljanak. Ez az ultramódon „felvilágosult” és végtelenségig okos mai társadalom olyan ezoterikus zűrzavarban él, hogy már nem tudja, hol a határ, és hogy a tudatalattiban hogyan hatnak a képek és átélések. Hogy az egy igaz és szent Istent kitolva saját emberi világából milyen védtelenül nyit belső ajtót a valóságos sötétségnek. És ez mennyire, de mennyire káros a gyerekeinkre nézve! Egyre több gyerek szenved emiatt.

Ezt majmoljuk, ünnepeljük most mi is, és amikor a félrevezetett gyerekek hazakerülnek egy ilyen halloweenbuliról vagy kísértetnapról, akkor csodálkoznak a kedves szülők, hogy nem mer elaludni a gyerek, hogy álmában kiabál, éjjel bepisil, nappal pedig agresszív, verekszik, ami korábban nem volt szokása. Szükséges tehát, hogy figyelmeztessük embertársainkat – adott esetben még hívő testvéreinket is – az ördög által felállított csapdákra.

Az Úr parancsának engedelmeskedve hirdetnünk kell az evangéliumot, az örömhírt. Nos, Isten szent igéjén keresztül, a Bibliában több helyen is egyértelműen, tisztán fogalmaz ezekről a sötét okkult dolgokról.

A Bibliát tanulmányozva egyértelműen megtudhatjuk, hogy minden hamis vallás, a boszorkányság vagy az okkultizmus mögött is a sátán ereje rejlik. Isten Igéje egyértelműen arra szólít fel, hogy ezeket kerüljük, mert veszélyesek.

A halottak lelkei nem bolyonganak. Nem lehet innen oda, és onnan idejönni. Ők maguktól meg nem indulnak el vándorolni, ahogyan a népies, babonás hiedelmek tartják. Ha pedig valaki mégis Isten tilalma ellenére át akarna hatolni ezen a nagy szakadékon, és a spiritizmus ördögi eszközeivel megpróbál érintkezni a halottak lelkével, akkor nem azokkal fog találkozni, hanem démoni lelkekkel, és ennek minden ilyen összejövetelen részt vett ember életében megvannak a szomorú következményei. Ezért tiltja Isten igéje több helyen határozottan, hogy bármi módon is keressük a kapcsolatot a halottakkal.

Pál első levele Timóteushoz, 4. fejezet: „1. A Lélek pedig világosan megmondja, hogy az utolsó időkben némelyek elszakadnak a hittől, mert megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra hallgatnak; 2. És olyanokra, akik képmutató módon hazugságot hirdetnek, akik meg vannak bélyegezve saját lelkiismeretükben.”

Pál első levele a korinthusiakhoz, 10. fejezet: „20. […] Amit a pogányok áldoznak, azt démonoknak és nem Istennek áldozzák. Igazán nem akarom, hogy közösségre lépjetek a gonosz szellemekkel. 21. Ti nem ihatjátok az Úr kelyhét is, meg a démonok kelyhét is. Nem részesedhettek az Úr asztaláról, meg a gonosz szellemek asztaláról. 22. Vagy ingerelni akarjuk az Urat? Talán erősebbek vagyunk nála?”

Mózes 5. könyve, 18. fejezet: „10. Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát vagy leányát áldozatul elégeti, ne legyen varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! 11. Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozódó. 12. Mert utálatos az Úr előtt mindaz, aki ilyet cselekszik. Ezek miatt az utálatos dolgok miatt űzi ki előled ezeket is Istened, az Úr.”

Pál levele az efezusiakhoz, 5. fejezet: „8. Mert egykor sötétség voltatok, most pedig világosság az Úrban, tehát járjatok úgy, mint a világosság gyermekei. 9. Mert a világosság gyümölcse minden jóságban, igazságban és valóságban van. 10. Vizsgáljátok meg, hogy mi kedves az Úrnak. 11. És ne legyen részetek a sötétség gyümölcstelen cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le azokat.”

Jelenések könyve, 9. fejezet: „20. A többi emberek, akik túlélték ezeket a csapásokat, mégsem változtatták meg a szívüket és életüket. Nem fordultak el bálványaiktól, amiket saját kezükkel készítettek. Továbbra is imádták a gonosz szellemeket és bálványaikat, amiket aranyból, ezüstből, bronzból, kőből, fából maguk készítettek. Pedig a bálványok nem látnak, nem hallanak, és nem tudnak járni sem. 21. Az emberek nem hagyták abba azt sem, hogy gyilkoljanak, varázsoljanak, szexuális bűnöket kövessenek el, és lopjanak.”

Az apostolok cselekedetei, 26. fejezet: „18. […] küldelek, hogy nyisd meg a szemüket, hogy a sötétségből a világosságra, és a Sátán hatalmából az Istenhez térjenek, hogy a hit által megkapják bűneik bocsánatát, és örökséget nyerjenek azok között, akik megszenteltettek.”

Le kell hogy rántsuk a maszkot a játékos, ártatlannak tűnő, de nagy veszélyt hordozó babonákról, népszokásokról. Az Úr adjon ehhez bölcsességet és erőt mindannyiunknak!

Az Úr Jézus Krisztus azt hangsúlyozza, hogy egyvalami segíthet rajtunk, és ez Isten szent, igaz igéje. Boldog ember az, aki ezt komolyan veszi.

A Biblia azokat nevezi szenteknek, akik hisznek Jézus Krisztusban mint Megváltójukban és életük parancsoló Urában, és neki igyekeznek engedelmeskedni. Az az ember szent, aki komolyan veszi, hogy Jézus kereszthaláláért bűnbocsánatot és örök életet kapott Istentől, s hálából alárendeli akaratát Isten akaratának; aki így Isten számára elkülönített (ezt jelenti a szent szó), akit ő arra használhat, amire akar; aki nem képzeli, hogy a maga ura, de nem enged Istentől idegen erőknek sem.

Dankai Péter