Felmérés: Az ukránok csaknem 60%-a lát pozitív fejleményeket a korrupció elleni küzdelemben

2023. október 27., 11:50

Az ukránok többsége (59%) úgy gondolja, hogy Ukrajnában valóban történnek kísérletek a korrupció elleni küzdelemre és vannak pozitív fejlemények, ugyanakkor 34% meg van győződve arról, hogy a közelmúlt korrupciós ügyei Ukrajna reménytelen korrumpáltságát jelzik, és nincsenek pozitív változások – írja az Ukrinform az Omnibusz országos közvélemény-kutatásra hivatkozva, amelyet a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) végzett 2023. szeptember 29. és október 9. között.

A szociológusok emlékeztetnek, az elmúlt hónapokban Ukrajnában a rendvédelmi szervek tevékenysége és az újságírói vizsgálatok eredményei nyomán élénken vitatták a különféle kirívó korrupciós ügyeket.

„Megkérdeztük a válaszadókat, hogy ők maguk hogyan ítélik meg a korrupcióellenes küzdelem jelenlegi helyzetét. Az ukránok többsége – 59%-a – úgy véli, hogy Ukrajnában valóban történnek kísérletek a korrupció elleni küzdelemre és vannak pozitív fejlemények. Ugyanakkor jelentős hányada a válaszadóknak (34%) azt a válaszlehetőséget választotta, hogy a legutóbbi esetek arra vallanak, hogy »Ukrajna reménytelenül korrumpált és pozitív változások nincsenek«” – áll a sajtóközleményben.

A KMISZ-ben megjegyezték, korábban nem fogalmazták meg így a kérdést, ezért nehéz egyértelműen értékelni a közhangulat dinamikáját. Ugyanakkor 2022–2023 telén az intézet nagyszabású felmérést végzett a korrupció helyzetéről. Az egyik kérdés így hangzott: „Ön szerint mennyire hatékonyan küzdenek az ukrán hatóságok a korrupció ellen?”

„Míg 2018-ban 25% válaszolta, hogy „jobbára hatékonyan”, addig 2022–2023 telén már 50%. Ezért óvatosan feltételezhetjük, hogy most az ukránok véleménye a korrupció elleni küzdelemről optimistább, mint a nagyszabású invázió előtt (és ahhoz képest, ami a méltóság forradalma előtt volt)” – jegyzik meg a szociológusok.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)