Egészségügyi Minisztérium: Egyre „fiatalodik” a szívinfarktus és a szélütés

2023. október 27., 18:32 , 1182. szám

Ukrajnában egyre „fiatalodik” a szívinfarktus és a szélütés, egyebek mellett azért, mert kevés ukránt érnek el a szív- és érrendszeri betegségek korai felismerését célzó programok – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter Kijevben, a szív- és érsebészek országos kongresszusán mondott beszédében, amelyet az Ukrinform idéz.

„A közelmúltban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságáról tartott tanácskozáson a szakértők hangsúlyozták, hogy Ukrajnában egyre »fiatalabbak« a stroke-ok és a szívinfarktusok. Meg kell határoznunk a három legfontosabb prioritást a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedő betegek egészségügyi ellátásában: elérhetőség, minőség és ingyenesség” – hangsúlyozta Ljasko.

Kiemelte, hogy a Covid–19-világjárvány két éve és az immár 600 napja tartó orosz–ukrán háború rendkívül negatív hatással volt a súlyos betegségek korai felismerésének és szűrésének mutatóira.

„A megelőzés háttérbe szorult. Előrejelzéseink szerint ez oda fog vezetni, hogy a súlyos betegségeket előrehaladott stádiumban fogják észlelni, amikor már hosszú távú és költséges kezelésre van szükség” – jegyezte meg Ljasko.

Korábban az Ukrinform jelentette, az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint évente több mint 400 ezer ukrán hal meg szív- és érrendszeri betegségekben.

(pszv/ukrinform.ua)