Ukrajna képviselői akár az ország uniós csatlakozása előtt is megjelenhetnek az Európai Parlamentben

2023. október 26., 10:34

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke felajánlotta Ukrajna és Moldova képviselőinek, hogy „megfigyelőként” csatlakozzanak az intézményhez, amíg az uniós csatlakozásra várnak – jelentette a TSZN a Politico nyomán.

„Ne kövessenek el hibát: ha egy ország politikailag Európára tekint, akkor Európának szélesre kell tárnia kapuit” – mondta Metsola.

Rámutatott, hogy az EU-hoz csatlakozni kívánó országoknak számos előnyt lehet felajánlani, kezdve az egységes piac kedvezményeitől egészen az Erasmus ifjúsági programban való részvételig.

„Még tovább is léphetünk, és megfigyelő tagokat hozhatunk ebbe a parlamentbe – ezek a dolgok fontosak a lakosság számára” – mondta az Európai Parlament elnöke.

Kezdeményezése értelmében az Európai Parlament ukrajnai és moldovai megfigyelő képviselői nem kapnának szavazati jogot, és kineveznék, nem megválasztanák őket, de helyet kapnának az intézményben, amely mindenféleképpen 705-ről 720 tagúra nő a 2024, júniusi európai parlamenti választások után.

A parlamenti szabályok szerint az Európai Parlament képviselői csak a hivatalos csatlakozási szerződés aláírása után foglalhatják el helyüket. Metzola azonban azt javasolja, hogy menjenek szembe a szabályokkal.

„A bővítés mindig is az Európai Unió legerősebb geopolitikai eszköze volt” – jelezte az Európai Parlament elnöke.

(tsn.ua/Kárpátalja)