Politikailag jelentős személyek: Életfogytiglani monitoring

2023. október 26., 11:50 , 1182. szám

A Legfelső Tanács október 17-én elfogadta a 9269д számú törvényt a politikailag jelentős személyek (Politically Exposed Persons, РЕР) pénzügyi ellenőrzésének fokozásáról. (Закон про внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо політично значущих осіб) A jogszabályt 276 népképviselő támogatta. A vezető tisztségviselők PEP-státuszát tavaly három évre korlátozták, mostantól azonban ismét „életfogytiglani” lett a minősítés.

Az ukrán tisztviselők vagyoni helyzete feletti szigorúbb felügyelet helyreállítása a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió egyik követelménye. A jogszabályt az Ukrajna uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséhez szükséges utolsó lépésként emlegetik, és bár akad még teendő az Európai Bizottság által a tagjelölti státus megadásakor Kijev számára megfogalmazott hét ajánlással kapcsolatban, kétségtelen, hogy a PEP-törvény elfogadása is közelebb viszi az országot Európához.

A jogszabály ugyanakkor feltűnően élénk vitát váltott ki a médiában. A tsn.ua összeállításában utánajárt, hogy mi változik mostantól a szabályozásban, és miért a nagy felzúdulás.

Kik azok a PEP-ek?

Politikailag jelentős személyeken azokat értik, akik magas kormányzati, törvényhozási, államigazgatási, igazságszolgáltatási, rendvédelmi stb. pozíciókat töltenek be. Ilyenek például az államfő, a miniszterelnök, a miniszteri kabinet tagjai, az RNBO titkára és helyettese, a parlamenti képviselők, a nagykövetek, a NABU, az SZBU vezetője, a főügyész, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke és igazgatósági tagjai, az Alkotmánybíróság, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnökei és bírái.

Mint látható, az érintettek köre viszonylag szűk. Csakhogy a törvény a PEP-ek közé sorolja a szóban forgó tisztviselők közvetlen hozzátartozóit, a velük szoros kapcsolatban álló egyéb személyeket, üzleti partnereiket.

Mit jelent a PEP-ek pénzügyi ellenőrzése?

A törvény előírja, hogy a tisztviselőknek és közvetlen hozzátartozóiknak alaposabb ellenőrzésen kell átesniük a pénzintézetekben, és dokumentumokkal kötelesek igazolni vagyonuk eredetét. A szigor célja, hogy aki jogellenesen gazdagodott meg állami hivatalt töltve be, ne tudja elkölteni ezt a pénzt.

A parlament 2014-ben fogadta el a pénzügyi felügyeletről szóló első törvényt. Ez a jogszabály azonban nem felelt meg a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet, a Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force, FATF) követelményeinek. Ezek teljesítését Ukrajna az EU-val kötött társulási megállapodás aláírásával vállalta. Ezért 2019-ben újabb jogszabály következett, amely élethosszig tartó pénzügyi ellenőrzést írt elő a PEP-ek számára. A törvény ellenzői „a magánéletbe való túlzott beavatkozásnak” nevezték ezt, és azt állították, hogy az érintettek problémákba ütköznek a banki szolgáltatások igénybevételénél.

Tavaly a parlament némileg váratlanul módosította a jogszabályt: a PEP-státuszt a hivatalból való távozást követő három évre korlátozták. Ezúttal Ukrajna nemzetközi partnerei háborodtak fel, akik forrásokat biztosítottak a reformhoz, s nem tágítottak. A mostani törvénymódosítás lényege tehát, hogy a vezető tisztségviselők PEP-státusza a hivatalból való távozás utáni három év helyett ismét életfogytiglan tart. A jogszabály egyben megerősíti az elsődleges pénzügyi ellenőrzést végző szervek, például a bankok felelősségét a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevők indokolatlan visszautasításáért.

Miért váltott ki felháborodást a törvény?

A PEP-ek pénzügyi ellenőrzésének meghosszabbításáról rendelkező törvény elfogadása megosztotta a közvéleményt. Egyesek úgy vélik, hogy az egész életen át tartó pénzügyi ellenőrzés véget vet az állami tisztséget betöltők illegális gazdagodásának.

„Azon a napon, amikor bezárunk minden olyan kiskaput, amely egy magas beosztású (jelenlegi vagy volt) tisztségviselőnek lehetőséget ad arra, hogy felhasználja a bűnös úton szerzett pénzeket, legyőzzük a csúcskorrupciót ebben az országban” – írta Olha Vaszilevszka-Szmahljuk parlamenti képviselő, a pénzügyi bizottság tagja.

Mások szerint viszont a törvény a „hab a tortán”, ami a közszolgálat jó hírének megsemmisítését illeti, és meggyőződésük szerint ennek eredményeként a hivatásos menedzserek nem fognak állami tisztséget vállalni.

„Nem jár semmilyen elismerés és csöppnyi presztízs sem (a közszolgálatért – a szerk.), mert senki sem fogja háláját és tiszteletét kifejezni azért, amit tettél. Éppen ellenkezőleg: ki nem mondottan korruptnak és szörnyetegnek fognak tekinteni. Nem lesz jövőd, mert amikor elhagyod a közszolgálatot, senkinek nem lesz szüksége rád, és a PEP-státusz a legközelebbi rokonaidat, partnereidet és munkaadóidat is sújtani fogja. Hogyan versenyezhet így az állam a magánvállalkozókkal a tehetségekért a humántőke-válság idején?” – írja Roman Bondar.

A törvény ellenzői azt is felhozzák érvként, hogy a legtöbb uniós országban sem élethosszig tart a pénzügyi felügyelet a PEP-ek számára. Az ukrán Külügyminisztérium tájékoztatása szerint csak Németországban és részben Franciaországban ilyen a szabályozás. Az EU-tagállamban a PEP-eket általában a tisztségükből való távozás után 12 hónapon át vetik alá pénzügyi ellenőrzésnek. Egyes országokban ennél hosszabb határidők vannak érvényben, például Luxemburgban és Észt­országban öt év. Spanyolországban mindaddig fennáll az ellenőrzés, amíg a személy fokozott kockázatot jelent, nincs megadott határidő.

Mi lehet az alternatíva?

A TSZN idézi Rosztiszlav Kravec ügyvédet, aki szerint a Rada által elfogadott törvény ellentmond az európai normáknak. Emlékeztet, ha valakit elítéltek, egy bizonyos idő után elveszíti a büntetett előéletű státuszt.

„Itt viszont nem veszíted el a műveleteid fokozott monito­ringjával járó státuszt. Vagyis az a személy, aki egy bizonyos ideig állami feladatokat látott el, egész életében fokozott pénzügyi ellenőrzés alá esik. Úgy gondolom, hogy ez az ukrán tisztviselők megalázása, akiket egytől egyig korrupcióval vádolnak” – mondta el többek között Kravec.

Mint rámutatott, van egy egyszerű alternatívája a volt köztisztviselők élethosszig tartó pénzügyi ellenőrzésének: be kellene tartani Ukrajna törvényeit.

(szcs/tsn.ua)