Sajtóértesülés: Ukrajna EU-integrációs haladásának értékelése pozitív lesz, de további feltételeket is tartalmazhat

2023. október 25., 08:07

Az Európai Bizottság november 8-án pozitív értékelést szándékozik közreadni Ukrajna EU-tagság iránti kérelme terén elért haladásáról, de az értékelés további feltételeket is tartalmazhat, tekintettel a később meghozandó döntésre, ami a csatlakozási tárgyalások megkezdését illeti Kijevvel – jelentette a Reutersre hivatkozva a Jevropejszka Pravda (JP).

„Kijev várhatóan pozitív ajánlást kap, talán a vesztegetés elleni küzdelemmel és a kisebbségi jogokkal kapcsolatos további feltételekkel, és ez utóbbi kérdést Magyarország vetette fel” – írja a hírügynökség forrásaira hivatkozva.

Az értékelést az Európai Bizottság éves jelentésében teszik közzé. Ez részletesen le fogja írni, hogy az EU-hoz csatlakozni kívánó országok mennyit haladtak a szükséges gazdasági, jogi és egyéb kritériumok teljesítése terén.

Várhatóan az EU vezetőinek december 14‒15-i csúcstalálkozóján születik döntés arról, hogy megkezdjék-e a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, ami jelenleg Kijev számára a fő prioritás – emlékeztet a JP.

Bármilyen bővítéssel kapcsolatos döntéshez minden EU-tag egyhangú támogatására van szükség.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)