Megszűnnek a városi típusú nagyközségek

2023. október 25., 09:19

Volodimir Zelenszkij elnök október 24-én aláírta a 8 263. számú törvényt, amelynek rendelkezései szerint Ukrajnában megszűnik a „városi típusú nagyközség” (селище міського типу) fogalma – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő Telegram-csatornáján megjelent tájékoztatásra, illetve Az Ukrajna közigazgatási és területi berendezkedését érintő egyes kérdések rendezésének deszovjetizálásáról szóló törvénytervezetre való hivatkozással.

A 8 263. számú törvénytervezet szövege elérhető a parlament honlapján.

A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy a város döntően kompakt, többszintes beépítésű település, amelynek összlakossága legalább 10 ezer fő. Nagyközségnek minősül a döntően udvarházas beépítésű, legalább 5 000 fős összlakosságú település, falunak pedig az 5 000 fő alatti összlakosságú, udvarházas beépítésű település számít.

Ugyanakkor megjelenik a lakott hely fogalma, ami az emberek olyan településen kívüli kompakt lakóhelye, amely nem rendelkezik stabil összetételű lakossággal és nem minősül településnek.

Kárpátalján a következőket érinti a módosítás, mégpedig ezentúl ezeket a községeket a települések csoportjába sorolják: Bátyú, Bustyaháza, Nagyberezna, Nagybocskó, Tiszaújlak, Visk, Volóc, Dombó, Szarvasháza, Gyertyánliget, Kölcsény, Királyháza, Ökörmező, Szerednye, Aknaszlatina, Taracköz, Királymező, Beregszentmiklós és Kőrösmező.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)