Lemberg megyét és Kárpátalját választotta a legtöbb áttelepült vállalkozás

2023. október 24., 11:50 , 1182. szám

Az ukrajnai vállalkozások áthelyezésének elemzése kimutatta, hogy a teljes körű háború kitörésétől ez év szeptemberének végéig 840 vállalkozás költözött biztonságosabb régióba, közülük 667 ismét munkához látott az új helyen – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az Opendatabot tájékoztatása szerint a vállalkozások legnagyobb része Kárpátalját és Lemberg (Lviv) megyét – 120, illetve 199 cég – választotta új telephelynek. Szintén a vállalkozók körében népszerű biztonságos régiók közé tartozik Csernyivci megye (78 áttelepült) és Ivano-Frankivszk megye (70).

A legszerényebb érdeklődés Odessza megye (mindössze 3 vállalkozás), Zsitomir megye (6) és Kirovohrad megye (17) iránt mutatkozott.

Az áthelyezés jelenleg az alábbi tizenhat régió egyikébe lehetséges: Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lemberg, Ternopil, Hmelnickij, Csernyivci, Vinnicja, Voliny, Rivne, Kirovohrad, Cserkasszi, Poltava, Dnyipropetrovszk és Kijev (Kijev nélkül) megyék.

Az ukrajnai vállalkozásoknak a háború sújtotta régiókból történő áttelepítését célzó program 2022 márciusában indult. Tavaly áprilisban kezdett működni az az ingyenes platform, amely segíteni hivatott a vállalkozások áthelyezését.

 (pszv/unian.ua)