Felmérés Ukrajna jövőjéről a NATO-ban és az EU-ban: A válaszadók döntöttek a prioritásokról

2023. október 22., 09:27

A társadalom a NATO-tagságot magasabb prioritásúnak tekinti Ukrajna számára, mint a belépést az Európai Unióba: az ukránok véleménye 54%–24% arányban oszlott meg ebben a kérdésben – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által 2023. szeptember 29. és október 9. között végzett felmérés eredményeiből, amelyeket az UNIAN hírügynökség ismertet.

A szociológusok megjegyzik, hogy bár az ukránok abszolút többsége támogatja mind az EU-hoz, mind a NATO-hoz való csatlakozást, a társadalom a NATO-t jelöli meg magasabb prioritásúnak – a válaszadók 54%-a vélekedik így. Ugyanakkor 24% az EU-tagságot részesíti előnyben. A többiek nem tudtak válaszolni erre a kérdésre.

A válaszoknak ez a megoszlása tapasztalható Ukrajna valamennyi régiójában. Ugyanakkor minden interjúalany úgy véli, hogy Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásának párhuzamosan kell megtörténnie.

A felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek 59%-a támogatja Ukrajna európai uniós tagságát a hosszú távú biztonság szempontjából, az ukránok 57%-a emelte ki ezzel kapcsolatban a gazdasági kilátásokat, 44%-uk az ukrán demokrácia jövőjét hangsúlyozta, 45%-uk a jogállamiság biztosítását választotta, 41% pedig annak nemzetközi elismerését emelte ki, hogy Ukrajna helye Európában van.

(unian.ua/Kárpátalja)