Kárpátaljára látogatott az új kijevi magyar nagykövet

Heizer Antal megyénk vezetőivel találkozott

2023. október 12., 08:10 , 1181. szám

Első hivatalos kárpátaljai látogatására érkezett október 11–12-én Heizer Antal, Magyarország új kijevi nagykövete, aki a bemutatkozó látogatás első napján találkozott Viktor Mikita katonai kormányzóval és Roman Szarajjal, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével, majd Beregszászban, a Perényi Kultúrkúriában magyar állami kitüntetéseket adott át.

Magyarország új kijevi nagykövete a kétoldalú kapcsolatok remélhető javulása kapcsán tudósítónknak elmondta: „Novák Katalin elnök asszony legutóbbi látogatása mindenképpen a magyar jó szándéknak a kifejezése. Magyarország köztársasági elnöke négyszer látogatott el Kijevbe, mióta Zelenszkij elnök úr átvette a hivatalát. Áder elnök úr kétszer, elnök asszony most már másodszor. Ez önmagáért beszél, készek vagyunk a párbeszédre, a nyitott kérdések megoldására” – fogalmazott az új magyar nagykövet, aki biztosította a kárpátaljai magyarokat arról, hogy Magyarország ragaszkodik magyar közösségünk korábbi jogainak visszaállításához. „Nem kérünk többet, mint a már létezett jogok visszaállítását. Ez alkotmányos kötelessége egy magyar vezetőnek, ebben változás nem lehet, nem lesz, és nem is kell, hogy legyen” – jelentette ki.

Heizer Antal bemutatkozó látogatása során a megye első emberei mellett önkormányzati vezetőkkel, a magyar társadalmi szervezetek, egyházak és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel is találkozott.

Az új magyar nagykövet a magyar állami kitüntetések átadása előtt kijelentette: „Bízom abban, hogy egy pozitív jövő áll a kárpátaljai magyarság előtt. Remélem, Ukrajna pozitív jövőjű fejlődése pedig azt fogja eredményezni néhány éven vagy évtizeden belül, hogy ugyanúgy össze fog nőni a határ két oldalán élő magyarság, mint ahogy ez megtörtént a szomszédos országaink többségével. Bízom abban, hogy Ukrajna egy olyan erős, szomszédos, baráti országa lesz Magyarországnak, amelyre számíthatnak a jövőben, és amely valóban elismeri azokat a jogokat és lehetőségeket, amelyek a nemzeti kisebbségeket megilletik” – fogalmazott Heizer Antal, aki szeptember végén adta át megbízólevelét Volodimir Zelenszkij elnöknek.

Badó Zsolt