Parlamenti illetékes: Nem vált be az államtitkári tisztség bevezetése a minisztériumokban

2023. október 1., 09:27

Nem vált be az elképzelés, hogy a minisztériumokban létrehozzák a depolitizált államtitkári tisztséget, akinek a személye az intézményi emlékezet hordozója kellett volna, hogy legyen a politikai hatalomváltás időszakaiban – jelentette ki Vitalij Bezhin képviselő, a közszolgálati reformmal foglalkozó munkacsoport alelnöke a Holosz Ukrajini című lapnak adott interjújában, melyet az Ekonomicsna Pravda idéz.

„Az államtitkári tisztséget sok évvel ezelőtt minden minisztériumban bevezették. Ezt a posztot depolitizálni kellett volna. Az államtitkárnak az intézményi emlékezet, tudás és politikák hordozójává kellett volna válnia a politikai hatalomváltás időszakára. És mi történik valójában? Minden egyes minisztériumi vezetőségváltás alkalmával változik az államtitkár is” – mutatott rá a képviselő.

„Vagyis az a változás, amelynek fenntarthatóságot kellett volna eredményeznie, nem hozott semmit. És sok ilyen példa van” – tette hozzá Bezhin.

Szerinte a közszolgálat reformját célzó lépések többsége sikertelennek bizonyult. Ukrajnában szisztematikusan újra kell értékelni a közszolgálatot és meg kell érteni, milyennek akarjuk látni.

„Nem gondolom, hogy megreformáltuk volna a közszolgálatokat. Történtek kísérletek a változtatásokra bizonyos pontokon, amelyek többsége véleményem szerint nem járt sikerrel” – hangsúlyozta a képviselő.

Bezhin a problémát abban látja, hogy Ukrajnában nincs egyetlen olyan szerv sem, amely az államigazgatási politika kialakításáért felelne.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)