Újabb ukrajnai objektumokat vett fel az UNESCO a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

2023. szeptember 21., 08:13 , 1177. szám

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) rijádi tanácskozásán úgy döntött, hogy felveszi a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára a kijevi Szent Szófia-székesegyházat és a Pecserszka Lavra barlangkolostor épületeit, valamint Lemberg történelmi központját – írja a vesti.ua.

Az UNESCO közölte, hogy ezeket az ukrán helyszíneket „a pusztulás fenyegeti az orosz katonai akciók miatt”.

„A közvetlen támadás veszélye mellett ezek a helyszínek a két város bombázása okozta lökéshullámok miatt is sérülékenyek. Még az ukrán hatóságok kulturális javaik védelme érdekében tett számos intézkedését figyelembe véve is, ez a két jelentős egyetemes értékkel bíró világörökségi helyszín az orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta folyamatosan veszélyeztetett” – mutat rá a nemzetközi szervezet.

Mint ismeretes, korábban Odessza történelmi központja is felkerült erre a listára. Emellett mindjárt több helyszín is felkerült a fokozott védelem alatt álló kulturális értékek nemzetközi listájára. A tagság mindkét lista esetében gyakorlati jelentőséggel bír: egyrészt ezeknek az objektumoknak a megrongálása háborús bűnnek minősül, s következményekkel jár, másrészt – amint azt az UNESCO is megjegyezte – „lehetőséget nyit a további pénzügyi és technikai segítségnyújtásra újabb biztonsági intézkedések megvalósításához”.

(hk/vesti.ua)