Energiaügyi Minisztérium: Nem terveznek ütemezett áramszüneteket október 1-től

2023. szeptember 21., 15:18 , 1177. szám

Nem tervezik ütemezett áramszünetek alkalmazását Ukrajnában 2023. október 1-től. Áramkimaradások azonban lehetségesek, ha az energetikai infrastruktúra megsérül az ellenséges támadásoktól – jelentette az Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva a dengi.ua.

A közlés szerint jelenleg a villamosenergia-, a szén-, valamint az olaj- és gázipar intenzíven készül az új fűtési szezonra. Az ukrajnai energetikai létesítményekben folytatódik a függetlenség elnyerése óta legkiterjedtebb javítási kampány. Ezeknek az erőfeszítéseknek köszönhetően az energiarendszer teljes mértékben készen fog állni a fűtési szezonra, áramkimaradások és ennek megfelelően fogyasztói korlátozások nélkül.

„Az ukrán erőművek által megtermelt áram elegendő a fogyasztói igények kielégítésére. Napközben kapacitástöbblet van. Ezért nem tervezik október 1-jétől kikapcsolások alkalmazását az ország régióinak egyikében sem” – áll a közleményben.

Az Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor nem zárja ki, hogy lehetséges a fogyasztók lekapcsolása abban az esetben, ha az ellenség ágyúzása megrongálja az energetikai infrastruktúrát, ahogyan az az elmúlt fűtési szezonban is történt.

„Tekintettel arra, hogy egyes régiókban a fogyasztók közötti igazságtalan villamosenergia-elosztással járó helyzetek alakultak ki, az elosztórendszer irányítói előzetesen kidolgozták és közzétették az esetleges kimaradások ütemezését, amely kizárólag tüzérségi támadás és az energetikai berendezések károsodása esetén alkalmazható. Jelen helyzet szerint nincs tervben a lakossági fogyasztók semmiféle kikapcsolása a teljes őszi-téli időszakban” – tette hozzá a minisztérium.

(pszv/dengi.ua)