Az év eleje óta 41 gyermeket fogadtak örökbe Kárpátalján

2023. szeptember 19., 11:50

A háború idején is nő azoknak a száma, akik hajlandók családot adni a gyerekeknek. Az idei év nyolc hónapjában 41 gyermeket fogadtak örökbe megyénkben, míg 2022-ben 43-at. Azonban több mint 490 gyermek továbbra is várja a „szüleit”.

Petro Dobromilszkij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás helyettes vezetője és Szvitlana Jakimelina, a megyei gyermekügyi szolgálat vezetője sajtótájékoztatón ismertette az örökbefogadás helyzetét Kárpátalján.

„Tegnap ünnepelték Ukrajnában az örökbefogadás napját – egy ünnepet, amikor hálánkat és tiszteletünket fejezzük ki azoknak az embereknek, akik beteljesítik gyermekkori álmot az otthon melegéről. Térségünkben igyekszünk támogatni azokat a szülőket, akik készek bentlakásos intézményből gyermeket befogadni. Ez most különösen fontos, mert jelenleg is mintegy 250 csöppség lakik intézetekben. Célunk, hogy minden árva vagy szülői gondozástól megfosztott gyermek családban nőjön fel” – mondta Petro Dobromilszkij.

Elmondása szerint Kárpátalján vannak anyagi támogatási programok a családi típusú árvaházaknak, nevelőcsaládoknak. A first lady, Olena Zelenszka kezdeményezése keretében két ház épül Kárpátalján családi típusú gyermekotthon számára a „Gyermekkor címe” projekt keretében. További 4 lakás épül ilyen családok számára nemzetközi adományozók társfinanszírozásával.

Jelenleg 2 080 árva és szülői gondozástól megfosztott gyermek él a megyében. 1 441 gyermek van gyámság alatt, 615 gyermeket örökbe fogadtak, ebből 41 gyermeket az idei év eleje óta.

374 gyermek került különféle családi formációkba. 43 családi típusú gyermekotthonról, 53 befogadó- és 2 nevelőcsaládról van szó. Ezenkívül 8 családi típusú gyermekotthon és 9 nevelőcsalád Ukrajna más területeiről költözött megyénkbe – közölte Szvitlana Jakimelina, a megyei gyermekügyi szolgálat vezetője.

„Általánosságban elmondható, hogy év eleje óta nőtt az örökbe fogadható gyermekek száma. Ugyanakkor lényegesen több a potenciális szülők jelentkezése is. Most Kárpátalján a tavalyi évhez képest megkétszereződött a gyermeket örökbe fogadni hajlandók száma. Ma 92 jelölt szerepel az örökbefogadók nyilvántartásában, köztük kárpátaljai és kényszeráttelepült egyaránt” – hangsúlyozta.

(0312.ua/RV)